2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lomtalanításkor sem kerülhet bármi az utcára

A 2020-as járvány alatti gyűjtőpontos lomtalanítás tapasztalatai szerint a hagyományos módon az utcákra kitett hulladék jelentős része, akár 30-50 százaléka olyan anyag lehet, amit ki se szabadna helyezni.

Lomtalanításkor az FKF jelenleg még nem mérlegeli, hogy a budapestiek mennyi szabályosan kihelyezett és mennyi nem szabályosan kihelyezett hulladékot raknak ki a házak elé, köztisztasági és közegészségügyi okokból elvisznek minden, időben kikészített kupacot – mondta el a Telexnek Nagy Gábor hulladék begyűjtési és -szállítási főosztályvezető.

A tavaly öt kerületben alkalmazott, kísérleti gyűjtőpontos lomtalanítás adatai azonban arra utalnak, hogy sokan nem megfelelően használják a lehetőséget. Lomtalanításkor ugyanis szabályosan csak a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki.

Szabálytalan viszont a háztartási és szelektív hulladék, elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék, textil, veszélyes és zöldhulladék kipakolása.

A háztartásoknál keletkező veszélyes hulladékok átvételére 2020-ig az FKF Zrt. minden lomtalanításkor gyűjtőpontokat létesített. 2021-től azonban egy rendeletmódosítás nyomán a társaság megszüntette ezt a módszert: a veszélyes hulladékot – például a megmaradt festéket vagy használt sütőolajat – a legközelebbi hulladékudvarban lehet leadni.

A hulladékudvarokban összegyűlt veszélyes hulladék mennyisége idén 62 százalékkal (70 tonnával) nőtt a 2019. évihez képest. A növekedéshez az is hozzájárulhatott, hogy az FKF legnagyobb hulladékudvarai tavasztól már vasárnap is nyitva vannak.

2019-es lomtalanítás Budapesten Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam