2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Tisza teljes hosszában feltérképezte a szeméthelyzetet a PET Kupa

A Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) támogatásával indította el határokon átnyúló Tiszta víz, boldog Tisza programját, amely során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei, hulladékgazdálkodási szakértői mérték fel a műanyagszennyezés gócpontjait, fejlesztették az online adatbázist, hogy minden eddiginél hatékonyabbá váljon a Tisza vízgyűjtő területén kifejtett folyóvédelmi tevékenység.

A felmérés eredményeként a folyót szegélyező hazai ártéri erdőkben csaknem 3000 szennyezett területet tártak fel, amelyből 300-at sikerült megtisztítani – számolt be róla a programot támogató NBB közleménye alapján az MTI.

A szennyezett pontok feltérképezésével párhuzamosan a PET Kupa kezdeményezés online kommunikációját is fejlesztették a szakemberek: az új hulladékwebtérkép, illetve új applikációk fejlesztésével és interaktívvá tételével. Első lépésként magyar nyelven is elérhetővé vált a világszerte alkalmazott hulladéktérképező applikáció, a TrashOut.

A TrashOutban regisztrált hulladéklelő helyeket szinte valós idejű követéssel vizualizálja a projekt keretében létrehozott tisztatiszaterkep.hu weboldal.

Az online tiszai hulladéktérkép 2792 különböző mértékben szennyezett és 300 megtisztított területet mutat a folyó és mellékfolyóinak magyarországi szakaszán. A román, szerb, ukrán és szlovák szakaszokon további 1071 szennyezett és 87 megtisztított helyszínt tár fel.

A „petkalózok” folyómentő munkáját a magyar nyelvű hulladéktérképező applikáción és az online tiszai hulladéktérkép használatán túl a Tiszta Tisza applikáció (TTapp) is támogatja. 

A hulladéktérképpel és a fejlesztett applikációkkal a PET Kupa szakemberei a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását szeretnék elősegíteni az aktív természetvédelembe: bárki csatlakozhat az adatgyűjtő közösséghez, és könnyedén felvehet új pontokat, vagy a már meglévőket felkeresve segíthet azok megtisztításában.

FoRRÁS: PET Kupa/youtube.com

A NBB igazgatóságának elnöke szerint a bank elégedett a projekt elmúlt két évben elért eredményeivel, ezért terveik szerint a kezdeményezést kiterjesztik a régióban. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam