2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az űrszemét a Földet is szennyezi

Az űreszközöket nem lehet a végtelenségig a Föld körül tartani, ugyanakkor bizonyos méret fölött a Föld légkörébe visszatérve sem égnek el teljesen. A legtöbb nagy űreszköz a Csendes-óceán egy meglehetően távoli helyén, az úgynevezett Nemo-ponton köt ki.

A Nemo-pont 2700 km-re van minden irányban a legközelebbi szárazföldtől, és nem esik komolyabb hajózási útvonalba. Így ideális arra, hogy nemzetközi űrtemető legyen belőle; leszámítva a szennyezést – mutat rá a Telex.

A pontot, amelyhez északra a Pitcairn-szigetek, északkeletre a Húsvét-szigetek, délre pedig az Antarktisz partja van legközelebb, Hrvoje Lukatela jelölte meg 1992-ben, aki egy programmal épp a mindentől lehető legtávolabbi pontját kereste a Földnek.

A tudósok által választott űrtemetőhöz legközelebbi emberek nem is a Földön, hanem az ISS fedélzetén vannak: 400 km-es magasságban.

Idővel a futballpálya méretűre hízott Nemzetközi Űrállomás is itt köthet majd ki 4000 méter mélyen, a tenger fenekén – ahogy az a 142 tonnás Mir űrállomással, illetve számos, szeméttel töltött Progressz teherűrhajóval, rengeteg műholddal és rakétafokozattal is történt.

De az űrszemét nem csak az óceánt, a kazah szteppét is szennyezi: a Bajkonur űrkikötő több mint fél évszázados története alatt 2500 tonnát meghaladó mennyiségű, emberi egészségre is veszélyes hulladék végezte az Altaj hegység területén.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam