2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az űrszemét a Földet is szennyezi

Az űreszközöket nem lehet a végtelenségig a Föld körül tartani, ugyanakkor bizonyos méret fölött a Föld légkörébe visszatérve sem égnek el teljesen. A legtöbb nagy űreszköz a Csendes-óceán egy meglehetően távoli helyén, az úgynevezett Nemo-ponton köt ki.

A Nemo-pont 2700 km-re van minden irányban a legközelebbi szárazföldtől, és nem esik komolyabb hajózási útvonalba. Így ideális arra, hogy nemzetközi űrtemető legyen belőle; leszámítva a szennyezést – mutat rá a Telex.

A pontot, amelyhez északra a Pitcairn-szigetek, északkeletre a Húsvét-szigetek, délre pedig az Antarktisz partja van legközelebb, Hrvoje Lukatela jelölte meg 1992-ben, aki egy programmal épp a mindentől lehető legtávolabbi pontját kereste a Földnek.

A tudósok által választott űrtemetőhöz legközelebbi emberek nem is a Földön, hanem az ISS fedélzetén vannak: 400 km-es magasságban.

Idővel a futballpálya méretűre hízott Nemzetközi Űrállomás is itt köthet majd ki 4000 méter mélyen, a tenger fenekén – ahogy az a 142 tonnás Mir űrállomással, illetve számos, szeméttel töltött Progressz teherűrhajóval, rengeteg műholddal és rakétafokozattal is történt.

De az űrszemét nem csak az óceánt, a kazah szteppét is szennyezi: a Bajkonur űrkikötő több mint fél évszázados története alatt 2500 tonnát meghaladó mennyiségű, emberi egészségre is veszélyes hulladék végezte az Altaj hegység területén.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Egy hatalmas csillag haldoklását követték nyomon csillagászok (videóval) Elkészült az ivóvíz védelmében szorosan nyomon követendő új anyagok első listája Megint a műholdak tűntek fel fényfüzérként az égen (videókkal)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam