2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) felmérése szerint a megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról.

Felmérésük szerint a legkevésbé a műanyag szívószál hiányzik, míg a nejlonzacskókat minden hetedik válaszoló hiányolta. A többség ugyanakkor 5-10 százalékkal többet is fizetne zöld csomagolásért, 65 százalék pedig egyébként is kedveli a szövetből készült táskákat. 

A papír is népszerű, amit azzal magyaráznak, hogy a megkérdezettek 66 százaléka szerint az újrahasznosítható anyagok közül ez terheli a legkisebb mértékben a környezetet.

A közlemény elismerően szólt a válaszolók tájékozottságáról, de megjegyezték, hogy az újrahasznosítás hiába népszerű, ha a megvalósítás elmarad ettől. A járvány alatt némileg vissza is esett a szelektív hulladékgyűjtés aránya, a műanyagokat például mindössze 35-40 százalék különíti el. Az italoskartonoknak 20-23 százaléka hasznosul Magyarországon, míg az EU-ban majdnem az 50 százaléka – derül ki a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az október 8. és november 1. közötti online kutatásban csaknem ezren vettek részt, vagyis csaknem negyedével többen, mint tavaly.

Neked ajánljuk
A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist A szennyvíziszap is hozzájárulhat a mindenütt jelen lévő mikroműanyag-szennyezéshez A mikroműanyagok akár éveket is tölthetnek a folyókban, mielőtt elérik az óceánt A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam