2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Paradicsomhéjból készítettek lebomló műanyagot

A malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézetben készült bioműanyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kereskedelemben használatos műanyag csomagolóanyagok, azzal az óriási különbséggel, hogy ez a tengerben egy hónapon belül lebomlik, szemben a kőolaj-származékokból készülő műanyagokkal.

A kutatók cellulózt vontak ki a ketchup vagy paradicsomsűrítmény gyártása során keletkező feldolgozási hulladékból – paradicsomszárból, levéldarabokból és a bogyók héjából –, majd szilárd, átlátszó műanyag fóliát készítettek belőle.

A kutatók célja egy olyan anyag létrehozása volt, amelyet antibakteriális bioaktív anyagokkal és antioxidánsokkal lehet módosítani, alkalmas élelmiszerek csomagolására – ugyanakkor minél hamarabb lebomlik.

Az új műanyag vízlepergető tulajdonsága miatt konzervdobozok belsejének kezelésére is ugyanolyan jól használható, mint a kőolaj-származékokból készült változat: segít a fémnek, hogy ne rozsdásodjon, ugyanakkor nincs hatással az élelmiszerekre.

A kutatók előnyként értékelik az innovatív bioműanyag azon tulajdonságát is, hogy a szerkezetének esetleges romlását a színének megváltozása jelzi: így a tárolt élelmiszer károsodását időben meg lehet előzni.

Azonban a kutatók szerint ezt az új műanyagot még sokáig nem fogja használni az ipar, mert ahhoz más gépek kellenének, ez a váltás pedig gazdaságilag nem éri meg.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam