2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás

Négy és fél éve alatt az egyik legsikeresebb magyar környezetvédelmi szervezetté vált a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány: az illegális szemétlerakós alkalmazásukra érkező bejelentések tömegét fel sem tudják dolgozni.

A Hulladékvadász alkalmazás egyszerre mutatta meg, hogy az illegális szemételhelyezés ellen nagyon hatékony lehet a civilek és a hatóságok összefogása, és hogy ehhez a küzdelemhez sokkal több résztvevőre lenne szükség — mondta el a VG-nek Kertész Balázs, a szervezet alapítója.

A részben a Kék Bolygó Alapítvány támogatásával tavaly megújított applikációnak hétezer felhasználója van, és jelenleg majdnem 2200 bejelentés fut rajta, amelyek többségét már meg tudták vizsgálni. Ezt a munkát Kertész Balázs környezetmérnöki munkája mellett maga végzi – egy bejelentésre átlag 20-30 percet kell szánnia.

Jelenleg már 5000 olyan esetet tartanak számon, amikor bizonyos, hogy az általuk fellelt hulladéklerakót felszámolták, illetve további mintegy 500 esetben ez szintén megtörténhetett, de még nem tudták ellenőrizni.

Nem csak Budapesten és Pest megyében dolgoznak, az alkalmazás hatóköre országos, sőt nemzetközi: Spanyolországtól Londonon keresztül Erdélyig voltak is már bejelentéseik, és ezeket az ügyeket is lehetséges Magyarországról elintézni, csakhogy Balázs önmaga nem bír az érkező adatmennyiséggel. 

Ugyanakkor még egy újabb, jelentős állami segítség érkezése esetén is további öt év kellene ahhoz, hogy ne nőjön tovább az illegálisan kihelyezett hulladék mennyisége.

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam