2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hulladék optikai válogatására alkalmas kísérleti berendezés segíti a körforgásos gazdaságot vizsgáló kompetenciaközpont munkáját

A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei 4,775 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól, amelynek keretén belül a következő három évben létrehozzák a „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatóság” kompetenciaközpontot.

Ennek keretében a Hulladékgazdálkodási főirány részeként a Pannon Egyetem J csarnokában beüzemeltek egy Steinert gyártmányú, hulladékok optikai válogatására alkalmas közeli infravörös tartományban működő kísérleti berendezést.

Az eljárásban a kibocsátott, majd visszaverődött fény elemzése során történik meg – főként – a műanyaghulladékok anyagi tulajdonság szerinti válogatása.

Az eszköz sajtónyilvános bemutatóján dr. Kurdi Róbert egyetemi docens elmondta: kutatásaikban a berendezést főként a települési hulladékban jelen lévő hasznosítható műanyagfrakciók, valamint a nem kívánt anyagok kiválasztására fogják alkalmazni. A kutató szerint a berendezés alkalmas továbbá „az egyes frakciók szín szerinti válogatására is, ezáltal is megkönnyítve azok hasznosítását”.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora beszédében hangsúlyozta: „a 21. században a fenntarthatóság legkritikusabb eleme az értékes anyagok hulladékból történő kinyerése és újrahasznosítása lesz. A keletkező hulladékok mennyiségére való tekintettel a válogatási folyamat automatizálása elengedhetetlen fontosságú a megfelelő hatékonyság eléréséhez” – tette hozzá, kiemelve: „aki Magyarországon valaha találkozott települési szilárd hulladékkal, az tisztában lehet azzal, hogy egy működőképes okosberendezés fejlesztése valódi, a legkorszerűbb tudományos módszerekkel támogatott innovációt igényel”.

Fotó: Pannon Egyetem/Kanizsa Újság
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: kanizsaujsag.hu
Vissza
Hírfolyam