A szemétben landoló élelmiszer a klímával kapcsolatos kilátásainkat is rontja
Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) friss jelentése szerint az országban megtermelt élelmiszer több mint harmada kerül a szemétbe. Ez önmagában jelentős, a gyártáshoz kapcsolódó – és ilyenformán feleslegessé váló – szén-dioxid-kibocsátást jelent – de a szeméttelepeken rothadó élelmiszer ráadásul a metánkibocsátást is megdobja.
Az élelmiszer-pazarlás környezeti hatásaival foglalkozó tanulmány szerint az amerikai szeméttelepekre kerülő hulladék 22%-át az élelmiszerek teszik ki – ismertette az Ecowatch nyomán a Greendex.
Ezekből olyan mennyiségben szabadul fel az üvegházhatású gáz, amely megfeleltethető 42 átlagos méretű széntüzelésű erőmű kibocsátásának.
Emellett kalkulációk szerint az az energiamennyiség, amely az évről évre a kukába kerülő élelmiszer megtermeléséhez szükséges, elegendő lenne 50 millió otthon áramellátására.
A jelentés szerint a sikeres klímavédelemhez elengedhetetlen az élelmiszerhez való viszony rendezése – az élelmiszerrendszer jelenlegi tendenciái ugyanis még a fosszilis tüzelőanyagok betiltása mellett is megakadályoznák a párizsi célok elérését.