2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemétben landoló élelmiszer a klímával kapcsolatos kilátásainkat is rontja

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) friss jelentése szerint az országban megtermelt élelmiszer több mint harmada kerül a szemétbe. Ez önmagában jelentős, a gyártáshoz kapcsolódó – és ilyenformán feleslegessé váló – szén-dioxid-kibocsátást jelent – de a szeméttelepeken rothadó élelmiszer ráadásul a metánkibocsátást is megdobja.

Az élelmiszer-pazarlás környezeti hatásaival foglalkozó tanulmány szerint az amerikai szeméttelepekre kerülő hulladék 22%-át az élelmiszerek teszik ki – ismertette az Ecowatch nyomán a Greendex.

Ezekből olyan mennyiségben szabadul fel az üvegházhatású gáz, amely megfeleltethető 42 átlagos méretű széntüzelésű erőmű kibocsátásának.

Emellett kalkulációk szerint az az energiamennyiség, amely az évről évre a kukába kerülő élelmiszer megtermeléséhez szükséges, elegendő lenne 50 millió otthon áramellátására.

A jelentés szerint a sikeres klímavédelemhez elengedhetetlen az élelmiszerhez való viszony rendezése – az élelmiszerrendszer jelenlegi tendenciái ugyanis még a fosszilis tüzelőanyagok  betiltása mellett is megakadályoznák a párizsi célok elérését.

Forrás: BBC News/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam