2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemétben landoló élelmiszer a klímával kapcsolatos kilátásainkat is rontja

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) friss jelentése szerint az országban megtermelt élelmiszer több mint harmada kerül a szemétbe. Ez önmagában jelentős, a gyártáshoz kapcsolódó – és ilyenformán feleslegessé váló – szén-dioxid-kibocsátást jelent – de a szeméttelepeken rothadó élelmiszer ráadásul a metánkibocsátást is megdobja.

Az élelmiszer-pazarlás környezeti hatásaival foglalkozó tanulmány szerint az amerikai szeméttelepekre kerülő hulladék 22%-át az élelmiszerek teszik ki – ismertette az Ecowatch nyomán a Greendex.

Ezekből olyan mennyiségben szabadul fel az üvegházhatású gáz, amely megfeleltethető 42 átlagos méretű széntüzelésű erőmű kibocsátásának.

Emellett kalkulációk szerint az az energiamennyiség, amely az évről évre a kukába kerülő élelmiszer megtermeléséhez szükséges, elegendő lenne 50 millió otthon áramellátására.

A jelentés szerint a sikeres klímavédelemhez elengedhetetlen az élelmiszerhez való viszony rendezése – az élelmiszerrendszer jelenlegi tendenciái ugyanis még a fosszilis tüzelőanyagok  betiltása mellett is megakadályoznák a párizsi célok elérését.

Forrás: BBC News/youtube.com
Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam