2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme egy konyhai komposztáló a gilisztáktól viszolygóknak

A Sage FoodCycler beltéri komposztálója, a FoodCycler 2 liternyi szerves konyhai hulladékot 4-6 óra alatt képes úgynevezett ökocsipsszé alakítani.

A készülék teljesítménye 500 W, és üzemeltetés közben körülbelül 0,8 kWh energiát fogyaszt egy komposztálási ciklus alatt. Kevés helyet foglal, a tisztítása egyszerű, azonban az ára meglehetősen borsos – derül ki a hvg.hu részletes terméktesztjéből.

A FoodCycler csaknem minden, a konyhában keletkező szerves hulladékkal megbirkózik, ezalól a kemény csontok és magok, az édességek és rágógumik, illetve az olajok és zsírok jelentenek kivételt.

Néhány hulladéktípus esetében (például folyékony hulladékok, hús és tejtermékek) csak moderált mennyiséget tud kezelni a készülék. A cég ajánlása szerint a legjobb eredményt akkor kapjuk, ha minél többféle hulladékot teszünk bele együtt. 

Forrás: Sage Appliances/youtube.com

Szagokkal egyáltalán nem jár a folyamat, kisebb hanggal viszont igen. A folyamat eredménye barna, kellemes illatú ökocsipsz, vagyis tápanyagban gazdag forgács, amely felhasználható például a kertben vagy a teraszon található növények trágyázására. Az ökocsipsz azonban nem egyenlő a használatra kész komposzttal: a talaj kezelését követően érdemes 90 napot várnunk az ültetéssel.

Dobos Emese alapos és informatív tesztje itt érhető el.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam