2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme egy konyhai komposztáló a gilisztáktól viszolygóknak

A Sage FoodCycler beltéri komposztálója, a FoodCycler 2 liternyi szerves konyhai hulladékot 4-6 óra alatt képes úgynevezett ökocsipsszé alakítani.

A készülék teljesítménye 500 W, és üzemeltetés közben körülbelül 0,8 kWh energiát fogyaszt egy komposztálási ciklus alatt. Kevés helyet foglal, a tisztítása egyszerű, azonban az ára meglehetősen borsos – derül ki a hvg.hu részletes terméktesztjéből.

A FoodCycler csaknem minden, a konyhában keletkező szerves hulladékkal megbirkózik, ezalól a kemény csontok és magok, az édességek és rágógumik, illetve az olajok és zsírok jelentenek kivételt.

Néhány hulladéktípus esetében (például folyékony hulladékok, hús és tejtermékek) csak moderált mennyiséget tud kezelni a készülék. A cég ajánlása szerint a legjobb eredményt akkor kapjuk, ha minél többféle hulladékot teszünk bele együtt. 

Forrás: Sage Appliances/youtube.com

Szagokkal egyáltalán nem jár a folyamat, kisebb hanggal viszont igen. A folyamat eredménye barna, kellemes illatú ökocsipsz, vagyis tápanyagban gazdag forgács, amely felhasználható például a kertben vagy a teraszon található növények trágyázására. Az ökocsipsz azonban nem egyenlő a használatra kész komposzttal: a talaj kezelését követően érdemes 90 napot várnunk az ültetéssel.

Dobos Emese alapos és informatív tesztje itt érhető el.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam