2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy héten belül kétszer okozott bonyodalmat az űrszemét

Egymás után kétszer kellett módosítani a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy elkerüljék az ütközést. Először egy Oroszországhoz köthető műhold darabja, majd egy 1994-ben felbocsátott hordozó került az űrállomás pályájára.

A bolygónk körül elképesztő mennyiségű hulladék kering. Ezek jó része korábbi repülésekből visszamaradt hordozórakéták, régi, használaton kívüli műholdak és egyéb törmelék. 

Az ütközés elkerülése érdekében az űrállomást legutóbb három percre 310 méterrel kellett lejjebb hozni. Bár ez nem tűnik soknak, de komoly mérnöki munkát és számításokat követel, ezért a szakembereket okkal aggasztja, hogy egyre növekvő számú potenciális veszélyforrást kellene időben észlelniük.

A Föld szennyezése mellett az űrszennyezés is egyre nagyobb méreteket ölt – ha nem találnak megoldást a problémára, akkor az ilyen és ehhez hasonló esetek mind gyakrabban fognak előfordulni, és előbb-utóbb komolyan veszélyeztetik az űrállomásokon tartózkodókat. 

Az elmúlt években a nagy, űrkutatással foglalkozó állami szervezetek, mint az amerikai NASA vagy az orosz Roszkoszmosz többféle stratégiát is kidolgoztak bolygónk környékének megtisztítására. Ezek között szerepel például egy óriási teherbírású háló, amivel be lehetne fogni a törmeléket, illetve a felszínről vagy műholdakról irányított nagy teljesítményű lézerek bevetése.

A Nemzetközi Űrállomás Fotó: Paolo Nespoli/ESA/NASA/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: dehir.hu
Vissza
Hírfolyam