2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az újrahasznosítható és újratölthető csomagolások hozhatnak igazi megoldást

Környezetvédelmi szervezetek szerint az újrahasznosítás nem lesz képes megfékezni az elszabaduló globális műanyaghulladék-válságot.

Az egyszer használatos műanyagtól való eltávolodás és az újrafelhasználást lehetővé tevő rendszerek felé való elmozdulás a szakértők szerint a probléma enyhítésére alkalmas megoldások közé tartozik, de emellett szükséges a termelési rendszer radikális megújítása is – számolt be a Reuters hírügynökség nyomán a Liner.

„Ez egy rendszerszintű probléma” – hangsúlyozta Rob Kaplan, a Circulate Capital vezérigazgatója a Reuters Next konferencia egy panelbeszélgetésén. A műanyaghulladék-krízis megoldásán dolgozó, feltörekvő piaci kezdeményezéseket finanszírozó Kaplan szerint a megoldások kombinációjára van szükség, amelyek a probléma gyökerét is képesek megcélozni. 

„Az újrahasznosítás nem tud versenybe szállni a túltermeléssel”

– hangsúlyozta Von Hernandez, a Break Free from Plastic munkatársa, mely a műanyagszennyezés felszámolásáért kampányol globálisan. „Ezért kell korlátozni a műanyaggyártást” – tette hozzá, Kaplan véleményét tükrözve.

Nem az újrahasznosítás a megoldás? Fotó: pexels.com

Mivel a műanyagipar számára nem létezik globális szabályozó hatóság vagy egyezmény, a panelbeszélgetés résztvevői szerint az egyes fogyasztók segíthetnek elérni a vállalati magatartás megváltoztatását és a felelősségvállalást.

„Az állampolgárok és a fogyasztók kényszeríthetik a vállalatokat műanyag- és szénlábnyomuk felfedésére, a legyártott és piacra kerülő műanyagok mennyiségének csökkentésére, valamint arra, hogy újrakalibrálják a logisztikájukat”

– magyarázta Hernandez. A Reuters októberben nyilvánosságra hozott információja szerint egyébként az újrahasznosítási rendszerek akadozása miatt az olyan óriásvállalatok, mint például az Unilever, a Coca-Cola és a Nestlé, a műanyaghulladékot tüzelőanyagként hasznosító projektekbe kezdtek befektetni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: liner.hu
Vissza
Hírfolyam