2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

3000 kilométeres szén-dioxid-leválasztó vezeték építését tervezik

A világ legnagyobb szén-dioxid-leválasztó csővezetéke Iowa, Nebraska, Minnesota és Dél-Dakota államokból Észak-Dakotába juttatna el évente 12 millió tonna szén-dioxidot. A közel 1,45 billió forintnak megfelelő összeget kóstáló beruházással nem mindenki ért egyet.

A világ legnagyobb szén-dioxid-tároló központja ugyan Izlandon lesz, de a legnagyobb szén-dioxid-leválasztó csővezeték az Egyesült Államokban fog megépülni – ismertette az AgWeek nyomán a VG .

Egy iowai vállalat ugyanis 4,5 milliárd dollárt, azaz közel 1,45 billió forintot ruház be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyag gyártásába egy legalább 31 etanolüzemet érintő, 2000 mérföldes (több mint 3000 kilométeres), öt államot átszelő csővezeték építésével.

A vezeték a régió etanolüzemeinek kibocsátását gyűjtené össze Iowa, Nebraska, Minnesota, Dél-Dakota és Észak-Dakota államokból, és szállítaná állandó tárolásra.

A vezeték célja, hogy évente 12 millió tonna szén-dioxidot juttasson el Észak-Dakota nyugati részére, ahol azt a föld alatt tárolhatják majd. 

Az útvonal mentén lévő etanolüzemeknek nagy előnyt jelentene, hogy saját befektetés nélkül jutnak hozzá az alacsony szén-dioxid-kibocsátású piacon felárért értékesített üzemanyaghoz. A megvalósító cég ráadásul hajlandó a csővezeték-projekt építésének összes kezdeti költségét átvállalni.

A projektnek azonban jócskán vannak ellenzői is: a farmerek, a környezetvédelmi csoportok és az indián törzsek szövetségének célja, hogy a környezet és a földtulajdonosok jogainak védelmében megakadályozza a Summitot a projekt megvalósításában.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam