2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyagból áramot és építőanyagot előállító innováció nyerte a startupversenyt

A műanyagot villanyárammá alakító Prometheus 42, valamint a tengeri műanyagból alternatív építészeti anyagot készítő Moseanic nyerte el a fődíjat a Klímainnovációs Közösség által meghirdetett Startup Plastic Surgery program záró pitch versenyén.

A Startup Plastic Surgery akcelerátorprogramot lezáró versenyt második alkalommal rendezték meg olyan magyarországi startupok számára, amelyek a műanyaghasználat újragondolását célozzák meg – írta meg a Klímainnovációs Közösség közleménye alapján a Portfolio.

A négy hónapos közös munkát lezáró végső megmérettetésen öt díjat osztottak ki.

A különdíjakat olyan pályamunkák vihették haza, mint az újrahasznosított alapanyagokból előállított fogkefét tervező Skoonex és a fenntartható csomagolású környezetbarát termékeket szállító Standardgreen.

A fődíjas Prometheus 42 elnevezésű startup akár extrém mértékben szennyezett műanyaghulladékok villanyárammá történő átalakításával foglalkozik, technológiájuk segítségével az energia és a nyersanyag is helyreállítható. A tervük érdekessége, hogy a folyamat végén a keletkezett szén-dioxid visszanyerését is lehetővé teszi.

A Moseanic ötlete egy olyan új tengeri műanyagdarabokból és természetes ásványi összetevőkből álló anyagkeverék, amely leginkább az építészeti felületek megújításában hozhat áttörést, ám számos hétköznapi tárgy alapanyagául is szolgálhat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam