2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új szabályozás segítheti az élelmiszer-hulladék csökkentését

A jövő év májusának végéig kell benyújtaniuk a legnagyobb élelmiszer-áruházaknak az első élelmiszerhulladék-csökkentési tervüket – ezt a pontosítást fogadta el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága december 13-án az aznap benyújtott, élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó törvényjavaslathoz.

Az agrártárca előterjesztését az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, valamint a kiskereskedelmi adóról szóló törvények módosítását kivételes eljárásban tárgyalja az Országgyűlés.

A jövőben a legnagyobb élelmiszer-áruházak kötelesek lesznek 48 órával a minőségmegőrzési idő lejárata előtt az élelmiszerárut felajánlani az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek.

A 100 százalékban állami tulajdonú nonprofit vállalkozás feladata lenne a felajánlások országos koordinációja, de emellett információgyűjtést és -megosztást is végezne, valamint segítené a kiskereskedők élelmiszerhulladék-csökkentési tervében foglaltak megvalósítását is.

A változtatás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. Az érintett üzletek arra is jogosultak lesznek, hogy ezt az élelmiszert karitatív szervezeteknek ajánlják fel. A jogszabály célja ugyanis az, hogy a lejáratközeli áru a rászorulókhoz, és ne a kukába kerüljön.

A javaslat kapcsán, amely 2022. február 1-jétől lépne hatályba, Nagy István agrárminiszter az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozta: állami szerepvállalás nélkül nem mérsékelhető érdemben az élelmiszerpazarlás. A tárcavezető rámutatott: globálisan az élelmiszerek harmada veszendőbe megy, ezzel az élelmiszer-hulladékok kérdése az élelmiszerlánc egyik legfontosabb fenntarthatósági problémájává vált.

A fejlett országokban, így az Európai Unióban a veszteség az élelmiszerlánc második felében, vagyis a háztartásokban, a vendéglátásban és a kiskereskedelemben jelentkezik.

Ebben az esetben általában fogyasztásra kész, sok esetben előre csomagolt árukról van szó, amelyek ökológiai lábnyoma kiemelkedően magas, és a megsemmisítésük is jelentős környezetterheléssel járó folyamat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam