2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elon Musk sok műholdat akar még kilőni, az európaiak tiltakoznak (videóval)

Elon Musk 2018-ban emlékezetes módon egy Tesla Roadster kocsit lőtt ki a világűrbe. Amire most készül, jóval nagyobb hatása lehet a mindennapi életre – közel 30 ezer műholdat akar pályára állítani. Fennáll a veszély, hogy ő fog dönteni a világűr szabályairól, és hogy még több űrszemét jelent majd veszélyt.

Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) új vezérigazgatója arra sürgette az európai vezetőket:

ne engedjék, hogy Musk domináljon az új „űrgazdaságban”, mert ha nem lépnek fel közösen, akkor ő fektetheti le a játékszabályokat

számolt be róla az InfoRádió.

Megjegyezte: az, hogy gyorsan bővül Musk műholdas internetes szolgáltatása, a Starlink, azzal a veszéllyel jár, hogy

az európai játékosok szó szerint kiszorulnak a Föld körüli röppályáról.

Az űrben sokkal kevesebb hely lesz a frekvenciák és a röppályák tekintetében. Ezért az európai kormányok közös érdeke kéne hogy legyen, hogy lehetőségeket biztosítsanak az európai szolgáltatóknak egy igazságos piacon.

Németország nemrég kérvényezte a Nemzetközi Telekommunikációs Uniótól, hogy 40 ezer műhold kapjon engedélyt a Starlink frekvenciatartományának használatára. Musk Amerikában eddig már 30 ezer ilyen műholdra szerzett engedélyt, és űrhajózási vállalata, a SpaceX az idén 30 milliárd dollárt költhet a Starlink kiterjesztésére.

Josef Aschbacher szerint Musk kapacitásai már most olyan nagyok, hogy a felügyelőszerveknek és a versenytársaknak is nehéz lesz a nyomába érni.

„Itt van egyetlen ember, aki a világ aktív műholdjai felének a tulajdonosa.
Ez eléggé meglepő. Gyakorlatilag ő fekteti le a szabályokat. A világ többi része – köztük Európa – nem reagál elég gyorsan”

– mondta.

Az alábbi, 2020-ban készült videó Musk műholdjainak vonatát mutatja be Európából. A több száz Starlink műholdat a SpaceX építette fel, alacsony Föld körüli pályán keringenek földi adóvevőkkel együttműködve. A SpaceX azt tervezi, hogy eladja a műholdjai egy részét katonai, tudományos vagy kutatási célokra.

A Starlink és a brit kormány által támogatott OneWeb több száz, sőt több ezer alacsony pályán repülő műholdkapcsolatot akar kiépíteni, hogy széles sávú internetet szolgáltasson olyan vidékeken, ahol nehezen megoldható a kábeles internet. Hasonlóra készül a kínai kormány és az Amazon cég.

Egyelőre nincsenek nemzetközi szinten elfogadott közlekedési szabályok az alacsony röppályájú műholdakra.

Becslések szerint hét éven belül már 100 ezer kereskedelmi űreszköz kering majd a Föld körül, ami miatt sürgőssé válik a biztonság garantálása.

Az egyik aggasztó lehetőség az, hogy a túlzsúfolt Föld körüli pályákon megnő az ütközések és a különösen veszélyes törmelék és űrszemét támasztotta veszély.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam