2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek

A jelentős mikroműanyag-szennyezést generáló kozmetikai csillámok alternatíváját hozták létre cambridge-i kutatók. A látványát tekintve semmivel sem visszafogottabb, viszont ártalmatlan „tündérpor” növényekből készül.

A környezetbarát csillámot fapépből, gyümölcsökből, zöldségekből és egyébi növényi alkotórészekből kivont cellulóz nanokristályokból állítják elő, a folyamathoz a lepkeszárnyak és a pávatollak látványos és tartós színei szolgáltatták az inspirációt:

a színt és a csillogást az apró kristályok által kialakított szerkezeten megtörő fény hozza létre, így nincs szükség festékekre.

A kutatók a gyártáshoz szükséges vékony cellulózfilmet ipari berendezéseken történő megmunkálásra is alkalmassá tudták tenni, így reményeik szerint a lebomló és ártalmatlan cellulózglitterek pár év múlva már széles körben elérhetővé válhatnak.

A „hagyományos” csillámok leváltása mindenképp örvendetes fejlemény lenne: a kozmetikai ipar csak Európában 5500 tonna mikroműanyagot használ fel évente, aminek jelentős része a lefolyón keresztül a természetes vizekben és a talajban végzi. A szintén elterjedt ásványi pigmentek megmunkálása ugyanakkor több száz fokon történik, ezáltal tetemes energiafogyasztásért és szén-dioxid-kibocsátásért felelősek.

Fotó: Cambridge University
Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: cam.ac.uk
Vissza
Hírfolyam