2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek

A jelentős mikroműanyag-szennyezést generáló kozmetikai csillámok alternatíváját hozták létre cambridge-i kutatók. A látványát tekintve semmivel sem visszafogottabb, viszont ártalmatlan „tündérpor” növényekből készül.

A környezetbarát csillámot fapépből, gyümölcsökből, zöldségekből és egyébi növényi alkotórészekből kivont cellulóz nanokristályokból állítják elő, a folyamathoz a lepkeszárnyak és a pávatollak látványos és tartós színei szolgáltatták az inspirációt:

a színt és a csillogást az apró kristályok által kialakított szerkezeten megtörő fény hozza létre, így nincs szükség festékekre.

A kutatók a gyártáshoz szükséges vékony cellulózfilmet ipari berendezéseken történő megmunkálásra is alkalmassá tudták tenni, így reményeik szerint a lebomló és ártalmatlan cellulózglitterek pár év múlva már széles körben elérhetővé válhatnak.

A „hagyományos” csillámok leváltása mindenképp örvendetes fejlemény lenne: a kozmetikai ipar csak Európában 5500 tonna mikroműanyagot használ fel évente, aminek jelentős része a lefolyón keresztül a természetes vizekben és a talajban végzi. A szintén elterjedt ásványi pigmentek megmunkálása ugyanakkor több száz fokon történik, ezáltal tetemes energiafogyasztásért és szén-dioxid-kibocsátásért felelősek.

Fotó: Cambridge University
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: cam.ac.uk
Vissza
Hírfolyam