2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg brit szemét végzi illegálisan Romániában

Ezek után az az érzésem, hogy Románia Európa szemétlerakója – nyilatkozta egy újabb, többtonnás szállítmány megtalálását követően Marian Borondel környezetvédő a BBC-nek.

Többtonnányi brit szemetet találtak konténerekben egy romániai kikötőben – számolt be róla a BBC tényfeltáró riportja alapján az Index. A környezetvédelmi rendőrség szerint a hulladék nagy része nem újrahasznosítható, azonban olcsóbb Romániába szállítani, mint az Egyesült Királyságban megsemmisíteni.

A hulladék nagy része egy Bukarest melletti, magánkézben lévő hulladéklerakó telepre érkezett, amelyről bár hatóságok állítják, hogy kizárólag Romániából származó hulladékot tárol, a helyiek szerint az egész Európai Unióból, valamint az Egyesült Királyságból is szállítanak ide szemetet. A riport után nem sokkal a környezetvédelmi rendőrség eljárást indított a teleppel szemben.

A bukaresti kormányzat kijelentette, hogy fellép az ilyen és ehhez hasonló, hulladékkal kapcsolatos bűncselekmények ellen, azonban ehhez az Egyesült Királyság segítségét kéri.

A stáb egy olyan faluba is ellátogatott, amelynek lakói a hulladék elégetéséből élnek, és abból alumíniumot, valamint rezet nyernek ki. A környező földeken rengeteg a szemét, ezek nagy része Romániából érkezik ide, de külföldről is sokat importálnak. 

Forrás: BBC News/youtube.com

Octavian Berceanu környezetvédelmi aktivista a BBC-nek hangsúlyozta: „ez tönkreteszi a vizeink, valamint a talaj minőségét is, emellett rossz hatással van a levegő minőségére, végső soron pedig az életminőségre”.

Románia az elmúlt év folyamán fokozott ellenőrzéssel vette fel a harcot az illegális szemétexporttal és a környezetet és az emberek egészségét kockáztató feldolgozási gyakorlattal

Fotó: Alessandro GalantucciWikimedia Commons/cc by, 
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam