2022. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hulladékkal kapcsolatos tudatosság a megfelelő infrastruktúrán is múlik

Vásárhelyi Orsolya, a Corvinus Egyetem kutatója az FKF Zrt. honlapja alapján térképen vizualizálta a hulladékgyűjtő szigetek lelőhelyeit, hogy megtudja, Budapesten kerületenként átlagosan hány percet vesz igénybe a hulladékszigetek felkeresése.

Vásárhelyi adatgyűjtéséből és számításaiból, valamint a főváros adataiból az látszik, hogy a szelektív hulladékgyűjtés terén az utóbbi években elért eredmények – házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiterjesztése, a hulladékszigetek és hulladékudvarok megjelenése – ellenére

a közterületi szelektív hulladékgyűjtők, különösen az üveggyűjtők elérhetőségét illetően jócskán lenne tér a fejlesztésre.

Az üveg esetében például az Országos Hulladékgyűjtési Közszolgáltatási Tervben az egy évre vonatkozó visszagyűjtésre vagy hasznosításra előirányzott mennyiség 90 százaléka sem valósul meg, míg a papír, a fém vagy a műanyagok visszagyűjtése eszerint kielégítő.

Ehhez az is hozzájárulhat, hogy a szelektív hulladékszigetek, különösen maguk az üveggyűjtők is elég szelektíven helyezkednek el a fővárosban, és Vásárhelyi mérései szerint megközelítésükhöz a legszélsőségesebb esetben akár 59 percet is gyalogolhat az egyszeri városlakó, sőt az FKF adatai szerint a X. és a XIX. kerületben egyetlen szelektív hulladékgyűjtő sincsen.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A kutató a következő lépésben arra készül, hogy számításai alapján konkrét javaslatokat tegyen, hova lenne érdemes még néhány üveggyűjtőt és szelektív hulladékszigetet kihelyezni, hogy a városlakók számára életszerű opcióvá válhasson az üveg, a műanyag, a papír és más háztartási hulladékok szelektív gyűjtése.

A kutatás részletesen megismerhető a Qubit. cikkéből.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai A vállalatok ellátási láncai a vártnál lassabban zöldülnek Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam