2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hulladék mennyisége már nem nő együtt a gazdasággal Európában

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közzétett jelentése szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy a teljes hulladéktermelés csökkentésére irányuló átfogó európai célkitűzés közel állna a megvalósításhoz.

A hulladékok mennyisége Európa-szerte 5,2%-kal nőtt 2014 és 2018 között, miközben a GDP 14,8%-kal növekedett az EU-ban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség „Progress towards preventing waste in Europe — the case of textile waste prevention” című jelentése szerint – ismertette a Don't Waste It.

A trendek azt is mutatják, hogy az EU legtöbb országában a hulladékmegelőzési programok elfogadása nem volt elegendő a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére.

A keletkező hulladékok mennyisége továbbra is nagymértékben függ a gazdasági teljesítménytől, de összességében az EU-ban a gazdaság növekedésénél alacsonyabb ütemben nő a keletkezett hulladékok aránya.

A jelentés külön vizsgálta a textilhulladékok helyzetét. Egy átlagos európai ember körülbelül 11 kg textilhulladékot termel évente. A textilhulladék megelőzése nagy lehetőségeket rejt magában, főként a textilfelhasználás csökkentésén, a környezetbarát tervezésen és végső soron az újrafelhasználáson keresztül.

Ennek elősegítése érdekében az ügynökség szerint hangsúlyt kellene helyezni a terméktervezésre, a tartós és hosszú élettartamú anyagok fejlesztésére, valamint támogatni kell a javítást (például adókedvezményekkel) és az újrahasználatot (pl. szabályozással).

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam