2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány

A célországgá vált Románia vezetése az országba érkező hulladék kezelésére vonatkozó szabályok szigorításával próbálja megfékezni az illegális hulladékimportot és az üzletszerű környezetszennyezést.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter bejelentette: egy kormányhatározattal 15-re korlátozták azoknak az átkelőknek a számát, ahol az újrahasznosítható hulladékot szállító járművek átléphetik a határt, ugyanakkor kötelező lesz követhetővé tenni ezek útvonalát a határtól az újrahasznosító pontig, vagyis a szállítmányok nem közlekedhetnek GPS-nyomkövető nélkül.

Az importőrök kötelesek a hulladékot – a szakhatóság által engedélyezett berendezések használatával – teljesen újrahasznosítani és értékesíteni, tehát a fel nem használt szemetet nem égethetik vagy dobhatják el, ahogy az jelenleg sok esetben történik.

A Környezetvédelmi Alap lesz az az intézmény, amely számon tartja, hogy mennyi hulladék kerül be az országba: ennek a mennyiségnek összhangban kell lennie a hulladékot átvevő cégek újrahasznosítási kapacitásával.

A BBC is foglalkozott a brit szemét sorsával Romániában Forrás: BBC News/youtube.com

Tánczos Barna rámutatott: az utóbbi időben megnőtt a román határátkelőknél rajtakapott illegális szemétszállítmányok száma, a hulladékkezelés és -értékesítés alacsonyabb költségei miatt Románia ugyanis kedvelt célpontjává vált az álcázott hulladékrakományoknak: a kormányhatározat erre a problémára nyújt megoldást.

Míg Nyugaton bűncselekménynek minősül egy illegális szemétlerakat létrehozása vagy egy teherautónyi hulladék elégetése, addig Romániában ez csak kihágás.

A miniszter kifejezte reményét, hogy jövő februárig hatályba lépnek Romániában a környezetkárosító bűncselekmények szigorított büntetőjogi szankciói.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam