2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fővárosban környezetbarát módon hasznosítják a karácsonyfákat

Az utcákról begyűjtött karácsonyfákat energetikailag hasznosítják, a becslések szerint több mint félmilliót szállítanak majd el – közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója az MTI-vel.

A közlemény szerint az igazi „kihelyezési dömping” január 6. után kezdődik, és általában egy-másfél hónapig tart. A kijelölt gyűjtőpontokról a karácsonyfákat ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el, amelyeket kifejezetten ebből a célból indít a budapesti közszolgáltató.

A lakóingatlanoktól ezzel párhuzamosan a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve szükség esetén külön járművel a nagy méretű fákat.

Felhívták a figyelmet, hogy a lakosság több lehetőség közül is választhat: a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját.

A társaság közölte, a fenyőfákat először aprítják, majd a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagy hatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

A létesítményben termelt hőenergia a Főtáv hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati meleg víz formájában. A BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Művében előállított villamos energia emellett mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja – olvasható a közleményben.

A fenyőfák begyűjtésével kapcsolatos információk elérhetőek az FKF honlapján, az fkf.hu/karacsonyfa-begyujtes oldalon.

Fotó: MTI/Mónus Márton
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam