2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyvíziszap is hozzájárulhat a mindenütt jelen lévő mikroműanyag-szennyezéshez

Egy német kutatás alapján bebizonyosodott, hogy a trágyázásra használt szennyvíziszap hozzájárul a talajok mikroműanyag-szennyezéséhez. Az elmúlt években a világ legkülönbözőbb élőhelyein és legeldugodtabb pontjain kimutatott részecskék veszélyeztetik az élővilágot, ezért szivárgásuk forrásainak feltárása rendkívül sürgető feladat.

Azt, hogy a szennyvíztisztító telepekről származó, és számos országban a talaj minőségének javítására hasznosított iszap mikroműanyagokat tartalmazhat, már korábbi kutatásokból is ismert volt.

A német kormány támogatásával, számos kutatóintézet összefogásában megvalósított mostani kísérlet azt igazolta, hogy

az iszapból származó, 5 milliméternél kisebb műanyagrészecskék eljutnak a talaj mélyebb rétegeibe, és a szomszédos területeket is képesek beszennyezni.

A vizsgálat során egy a 80-as évek óta szennyvíziszappal kezelt területet hasonlítottak össze egy kezeletlen parcellával. A vizsgálat során mindkét területről kimutattak mikroműanyagot, utóbbi esetében 44 százalékkal kevesebbet, ami azonban a szennyezés összetétele alapján egyértelműen a közelben elterülő másik helyszínről származott. 

A szennyvíziszappal kezelt talaj esetében 60-90 centiméteres mélységben is kimutatták a mikroműanyag jelenlétét, igaz, jelentősen kisebb, a felszínen mértnek mindössze 1,6 százalékát kitevő mennyiségben. Ezt a területet ugyanakkor a jelenlegi szabályozás által megengedettnél intenzívebben trágyázták.

A vizsgálat jelentőségét értékelve a kutatók hangsúlyozták: bár a mikroműanyagok széles körű jelenlétét a természetben kutatások sora igazolta, a szennyezés forrásairól még mindig keveset tudunk – pedig ez a további kártétel megelőzéséhez elengedhetetlen lenne. Az ugyanakkor még a szennyvíziszap esetében is tisztázásra szorul, mekkora szerepet játszik az egyéb, szintén jelentős forrásokhoz, például a gumiabroncsok kopásához képest.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam