2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyvíziszap is hozzájárulhat a mindenütt jelen lévő mikroműanyag-szennyezéshez

Egy német kutatás alapján bebizonyosodott, hogy a trágyázásra használt szennyvíziszap hozzájárul a talajok mikroműanyag-szennyezéséhez. Az elmúlt években a világ legkülönbözőbb élőhelyein és legeldugodtabb pontjain kimutatott részecskék veszélyeztetik az élővilágot, ezért szivárgásuk forrásainak feltárása rendkívül sürgető feladat.

Azt, hogy a szennyvíztisztító telepekről származó, és számos országban a talaj minőségének javítására hasznosított iszap mikroműanyagokat tartalmazhat, már korábbi kutatásokból is ismert volt.

A német kormány támogatásával, számos kutatóintézet összefogásában megvalósított mostani kísérlet azt igazolta, hogy

az iszapból származó, 5 milliméternél kisebb műanyagrészecskék eljutnak a talaj mélyebb rétegeibe, és a szomszédos területeket is képesek beszennyezni.

A vizsgálat során egy a 80-as évek óta szennyvíziszappal kezelt területet hasonlítottak össze egy kezeletlen parcellával. A vizsgálat során mindkét területről kimutattak mikroműanyagot, utóbbi esetében 44 százalékkal kevesebbet, ami azonban a szennyezés összetétele alapján egyértelműen a közelben elterülő másik helyszínről származott. 

A szennyvíziszappal kezelt talaj esetében 60-90 centiméteres mélységben is kimutatták a mikroműanyag jelenlétét, igaz, jelentősen kisebb, a felszínen mértnek mindössze 1,6 százalékát kitevő mennyiségben. Ezt a területet ugyanakkor a jelenlegi szabályozás által megengedettnél intenzívebben trágyázták.

A vizsgálat jelentőségét értékelve a kutatók hangsúlyozták: bár a mikroműanyagok széles körű jelenlétét a természetben kutatások sora igazolta, a szennyezés forrásairól még mindig keveset tudunk – pedig ez a további kártétel megelőzéséhez elengedhetetlen lenne. Az ugyanakkor még a szennyvíziszap esetében is tisztázásra szorul, mekkora szerepet játszik az egyéb, szintén jelentős forrásokhoz, például a gumiabroncsok kopásához képest.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam