2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyezéssel nő a műanyagot bontani képes mikrobák száma

Egy friss kutatás szerint az elmúlt évtizedek fokozódó szennyezésének hatására az óceánokban és a talajban élő baktériumok sokasága vált képessé a műanyagok bontására. A tudósok által feltárt több tízezer enzim az újrahasznosítást is forradalmasíthatja.

A Microbial Ecology című szaklapban publikált tanulmány készítői az eddigi legnagyobb lélegzetű vizsgálatot végezték el a Föld legkülönbözőbb térségeiből érkező minták segítségével. 200 millió gén átvizsgálása után mintegy 30 ezer különböző, 10-féle műanyag lebontására képes enzimet azonosítottak.

Minden negyedik megvizsgált szervezet képes volt lebontani valamilyen műanyagot, ugyanakkor a felfedezett enzimek 60 százaléka az eddig ismert típusok egyikébe sem volt besorolható, vagyis eddig ismeretlen módon valósíthatják meg a plasztikmolekulák bontását.

A tanulmány tanúsága szerint az egyes mintákban talált enzimek száma és típusa együtt nőtt az adott terület szennyezettségével, ami érzékletesen mutatja meg, milyen alapvető és globális hatást gyakorol a műanyag a mikrobákra.

A kutatást kivitelező tudósok bíznak benne, hogy a feltárt enzimek segítségével az újrahasznosítás új útjai nyílnak majd meg: az enzimek ugyanis alkotóelemeikre bonthatják az anyagot, lecsökkentve a gyártáshoz szükséges, jelentős kibocsátással előállítható szűz műanyag mennyiségét.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Egy igazán káprázatos hír a csillogás szerelmeseinek Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam