2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Laborokban hasznosulhat az elektronikai hulladék

A városi bányászat térnyerésével egyre nagyobb arányban sikerül visszanyerni az elhasználódott elektronikai eszközök fémtartalmát. Sokkal mostohább azonban a hulladék jelentős részét kitevő műanyag sorsa, ami többnyire veszélyes hulladékként végzi. Szingapúri kutatók most ennek a hasznosítására találtak megoldást.

A fejlesztés a Nanyang Technological University (NTU) munkatársainak érdeme, akik sterilizálták az elektronikai hulladékból származó műanyagot, majd azt különféle laboratóriumi kísérletek során használták fel – írja a Zöld Pálya.

A kutatók a sejtkultúrákhoz használt Petri-csészék helyett egyszerűen a műanyag lapokra kenték fel a mintákat – emberi őssejteket, amelyeket egy héttel később megvizsgáltak.

Úgy találták, hogy az őssejtek 95 százaléka tökéletesen egészségesnek bizonyult, ugyanúgy, mintha hagyományos Petri-csészét használtak volna.

A Science of the Total Environment szakfolyóiratban publikált kutatási beszámoló szerint a módszer segítségével hatalmas mennyiségben lehetne fenntarthatóbbá tenni a hasonló forrásból származó műanyagot, amely 20 százalékát teszi ki az évi mintegy 50 millió tonna e-szemétnek.

A kutatók szerint ráadásul ezzel két legyet ütnének egy csapásra: a különféle biológiai, orvosi laboratóriumi kísérletek ugyanis szintén rengeteg műanyaghulladékot termelnek. Egy 2015-ös kutatás szerint hasonló célokra évente körülbelül 5,5 millió tonna műanyagot használnak fel a kutatók világszerte.

„Az efféle műanyagok laboratóriumi alkalmazása meghosszabbítja a hasonló műanyagok hasznos élettartamát, ezzel csökkentve a környezeti terhelésüket” – mutatott rá Dalton Tay az NTU anyagtudományi intézetének adjunktusa, a kutatás vezetője, hangsúlyozva: „ezzel hozzájárulhatunk ahhoz a zero waste, azaz hulladékmentes megközelítéshez, amelyet az egyetemünk alkalmaz.”

Neked ajánljuk
A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist A szennyvíziszap is hozzájárulhat a mindenütt jelen lévő mikroműanyag-szennyezéshez A moszat reformálhatja meg az élelmiszer-csomagolásokat Részletes „szemétkisokost” tett közzé az MNB A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam