2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben műanyag fólia helyett a gyümölcsök héja óvhatja meg a romlandó gyümölcsöket

Na, nem a sajátjuk: egy svájci kutatóintézet és a Lidl összefogott, hogy innovatív csomagolásokkal egyszerre csökkentse a vásárlások során hazavitt hulladék mennyiségét és az élelmiszer-pazarlást. A megoldást a gyümölcsfeldolgozókban visszamaradó héjakból kivont cellulóz jelenti.

Az Esma anyagkutató és a svájci Lidl összefogtak, hogy létrehozzanak egy speciális bevonatot, amely a korábban biogáz termelésére és trágyázásra fordított szerves hulladéknak a jövőben újabb felhasználási területet teremthet.

A préselt zöldség- és gyümölcshéjakból kivont cellulózból előállított kivonat kidolgozása több mint egy évet vett igénybe, de az eredmények ígéretesek:

az ártalmatlan bevonat az első tesztek alapján a banánok eltarthatóságát több mint egy héttel hosszabbította meg.

A felvitele is egyszerű: a gyümölcsöket, illetve zöldségeket belemeríthetik vagy rájuk fújhatják, fogyasztás előtt pedig egyszerűen le lehet róluk mosni, ugyanakkor fent hagyva sem jelent egészségügyi kockázatot. Sőt, a fejlesztők szerint a jövőben akár vitaminok hordozására is alkalmas lehetne.

Az Esma kutatója szerint az elkövetkező két évben további fejlesztésre és tesztelésre kerülő bevonat kidolgozásának fő célja, hogy leváltsa a petróleumalapú csomagolásokat. A biocsomagolás sikeres tesztek esetén 150 svájci Lidlben kerülhet bevezetésre.

Neked ajánljuk
A kis méretű csomagolások ma még sokszor kipotyognak a körforgásból Hogyan csökkenhet a járvány miatt reneszánszukat élő csomagolások környezeti lábnyoma? Előregyártott panelekkel forradalmasítanák az épületek energetikai felújítását Németországban Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam