2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan csökkenhet a járvány miatt reneszánszukat élő csomagolások környezeti lábnyoma?

Magyarországon a pandémia kezdete óta másfélszeresére nőtt a csomagolt friss áru iránti kereslet. A zöldségek 70 százaléka, a gyümölcsök 60 százaléka előre csomagolt formában kerül értékesítésre.

A csomagolóanyagok nemcsak az esztétikus megjelenést és az információk közlését szolgálják: meghatározó szerepük van a termékek minőségmegőrzésében és eltarthatóságában is. Jó példa erre a kígyóuborka, ahol a fóliaborítás háromszorosára növeli az eltarthatóságot – ismertette a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye alapján az Agroinform.

Ugyanakkor a műanyag csomagolások környezetvédelmi szempontból – az újrahasznosíthatóságuk és az előnyeik ellenére is – hatalmas problémát jelentenek.

A klasszikus alapanyagok – mint amilyen a műanyag háló vagy a kartonpapír – helyettesítése nagy kihívást jelent, emiatt jelenleg is sok innovatív csomagolóanyag  van kísérleti szakaszban.

Az újfajta megoldásoknak nemcsak gazdaságosnak és ökológiailag fenntarthatónak, de nedvességállónak és újrahasznosíthatónak is kell lenniük.

A fejlesztések több irányba haladnak:

  • Régi anyagok alkalmazása új területeken: a cellulózhálók és -tálcák az alacsonyabb nedvességtartalmú termékeknél is alkalmazásra kerülnek. A cellulózcsomagolás nyolc hét alatt lebomlik, és a biológiailag lebomló hulladékkal együtt ártalmatlanítható. A magasabb nedvességtartalmú gyümölcsök tárolására a cellulózzal vagy műanyag fóliával lezárt és bélelt papírtálcák alkalmazhatók.
  • Új alapanyagok: a hagyományos cellulózalapú kartonpapír helyettesítésére ígéretesnek tűnik a Silphia (Silphium perfoliatum), azaz csészekóró. Ez az alacsony tápanyag- és vízigényű évelő növény 35%-ban tartalmaz olyan hasznosítható növényi rostot, amely vegyszermentes technológiával kinyerhető. 
  • Újrahasznosítható és biológiailag lebomló műanyagok: a polipropilén, gyakorlatilag végtelenszer újrahasznosítható.
  • Antibakteriális okos csomagolóanyagok: a szingapúri–amerikai kutatócsoport által kifejlesztett antibakteriális megoldás a zein nevű kukoricafehérje, keményítő és egyéb természetes biopolimerek felhasználásával készül, melyet az élelmiszerek romlását előidéző baktériumok ellen a természetes antibakteriális hatásukról ismert kakukkfű-illóolajjal és citromsavval itatnak át.
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam