Hogyan csökkenhet a járvány miatt reneszánszukat élő csomagolások környezeti lábnyoma?
Magyarországon a pandémia kezdete óta másfélszeresére nőtt a csomagolt friss áru iránti kereslet. A zöldségek 70 százaléka, a gyümölcsök 60 százaléka előre csomagolt formában kerül értékesítésre.
A csomagolóanyagok nemcsak az esztétikus megjelenést és az információk közlését szolgálják: meghatározó szerepük van a termékek minőségmegőrzésében és eltarthatóságában is. Jó példa erre a kígyóuborka, ahol a fóliaborítás háromszorosára növeli az eltarthatóságot – ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye alapján az Agroinform.
Ugyanakkor a műanyag csomagolások környezetvédelmi szempontból – az újrahasznosíthatóságuk és az előnyeik ellenére is – hatalmas problémát jelentenek.
A klasszikus alapanyagok – mint amilyen a műanyag háló vagy a kartonpapír – helyettesítése nagy kihívást jelent, emiatt jelenleg is sok innovatív csomagolóanyag van kísérleti szakaszban.
Az újfajta megoldásoknak nemcsak gazdaságosnak és ökológiailag fenntarthatónak, de nedvességállónak és újrahasznosíthatónak is kell lenniük.
A fejlesztések több irányba haladnak:
- Régi anyagok alkalmazása új területeken: a cellulózhálók és -tálcák az alacsonyabb nedvességtartalmú termékeknél is alkalmazásra kerülnek. A cellulózcsomagolás nyolc hét alatt lebomlik, és a biológiailag lebomló hulladékkal együtt ártalmatlanítható. A magasabb nedvességtartalmú gyümölcsök tárolására a cellulózzal vagy műanyag fóliával lezárt és bélelt papírtálcák alkalmazhatók.
- Új alapanyagok: a hagyományos cellulózalapú kartonpapír helyettesítésére ígéretesnek tűnik a Silphia (Silphium perfoliatum), azaz csészekóró. Ez az alacsony tápanyag- és vízigényű évelő növény 35%-ban tartalmaz olyan hasznosítható növényi rostot, amely vegyszermentes technológiával kinyerhető.
- Újrahasznosítható és biológiailag lebomló műanyagok: a polipropilén, gyakorlatilag végtelenszer újrahasznosítható.
- Antibakteriális okos csomagolóanyagok: a szingapúri–amerikai kutatócsoport által kifejlesztett antibakteriális megoldás a zein nevű kukoricafehérje, keményítő és egyéb természetes biopolimerek felhasználásával készül, melyet az élelmiszerek romlását előidéző baktériumok ellen a természetes antibakteriális hatásukról ismert kakukkfű-illóolajjal és citromsavval itatnak át.