2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország

Ráadásul a fő importőr már nem az ázsiai országok közül kerül ki, a hulladék zömét egy másik uniós tagállam, Hollandia vette át. Ez azért örvendetes, mert a szemét utaztatása az országonként változó szabályozói környezet miatt világszerte jelentős szennyezés forrásává vált. Azonban Németország esetében sem egyértelmű, hogy a csökkenés hosszú távú változásra utalna – ráadásul a jelentős mennyiségű, Törökországba küldött szemét folyamatos aggodalmakra ad okot.

Az elmúlt évben a német vállalatok által exportált műanyagszemét mennyisége a 2020-as évhez képest a harmadával, 697 ezer tonnára csökkent. Az elsősorban ipari fóliából, gyártási hulladékból és élelmiszer-csomagolásból álló szállítmányok többsége Hollandiába irányult – ismertette a Zeit Online.

A csökkenést csak részben magyarázza, hogy az elmúlt években Kína után egyre több ázsiai ország elégelte meg a fejlett világ hulladéklerakójának szerepét. A folyamatban a járvány, az ellátási láncok akadozása és a műanyaggal kapcsolatos kereslet csökkenése is szerepet játszott, ugyanakkor a változás mértéke alapján a szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy egy csökkenő trend elején járunk.

A 136 ezer tonna műanyagot exportáló Hollandia előretörését sokan azért üdvözölték, mert az unión belül maradva garantált, hogy az újrahasznosítással kapcsolatban szigorú előírások érvényesülhetnek.

A Német Hulladék-, Víz- és Nyersanyag-gazdálkodási Szövetség vezetője szerint a jövőben a hulladékexport egy Európán belüli témává válik, lehetővé téve a nyersanyag újrafelhasználásán alapuló körkörös gazdaság megteremtését. Az új német vezetés az exportot ebben az eseten is kizárólag minősített újrahasznosító üzemek irányába tenné lehetővé. 

Eközben a német környezetvédők folyamatos kritikát fogalmaznak meg a ranglistán második helyen álló Törökországba áramló hulladék miatt, ami a fogadó fél előírásainak szigorodása ellenére még mindig gyakran tartalmaz illegális, újrahasznosításra alkalmatlan hulladékot, Németország nagyobb felelősségvállalását szorgalmazva.

A Zöld Pont vezetője, Mivhael Wiener szerint Európának el kéne jutnia oda, hogy a hulladékát maga hasznosítsa, ami ráadásul munkahelyeket is teremthetne.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: zeit.de
Vissza
Hírfolyam