2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist

Az egyes anyagok sajátos, jól azonosítható fényvisszaverési görbéinek azonosítását lehetővé tevő hiperspektrális kamerát használó új eljárás segítségével 12 különböző műanyag hatékony elkülönítése válik megoldhatóvá, ami kidolgozói szerint forradalmasíthatja a műanyagfeldolgozást.

A műanyag újrahasznosítása azért jelent hatalmas kihívást, mert az így emlegetett és együtt gyűjtött csomagolások valójában rendkívül eltérő összetételűek, polimerek változatos kombinációiból épülnek fel, és a termék funkciójának függvényében különböző kémiai kötőanyagokat és adalékokat is tartalmaznak – mutat rá az Aarhus Egyetem közleménye nyomán a Science Daily.

Eközben az eredményes újrahasznosításhoz a szelektálásnak rendkívül hatékonynak kell lennie – a leválogatott anyagnak a polimer típusát tekintve 96 százalékos tisztaságúnak kell lennie ahhoz, hogy hagyományos üzemekben feldolgozható legyen.

Az egyetem által kifejlesztett, gépi tanulást alkalmazó kamerás eljárás 12-féle műanyagtípust, ezzel a háztartási hulladékok túlnyomó többségét képes a futószalagon azonosítani.

Az infravörös tartományban működő hiperspektrális kamera az azonos kémiai építőkövekből, de némiképp eltérő szerkezettel felépülő anyagok között is különbséget képes tenni.

A technológia tesztfázisa sikeres volt, így 2022 tavaszán már a kidolgozásában részt vevő üzleti partnerek üzemeiben is kipróbálásra kerülhet az eddigieknél jóval tisztább válogatást és hatékonyabb újrahasznosítást lehetővé tévő rendszer.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam