2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist

Az egyes anyagok sajátos, jól azonosítható fényvisszaverési görbéinek azonosítását lehetővé tevő hiperspektrális kamerát használó új eljárás segítségével 12 különböző műanyag hatékony elkülönítése válik megoldhatóvá, ami kidolgozói szerint forradalmasíthatja a műanyagfeldolgozást.

A műanyag újrahasznosítása azért jelent hatalmas kihívást, mert az így emlegetett és együtt gyűjtött csomagolások valójában rendkívül eltérő összetételűek, polimerek változatos kombinációiból épülnek fel, és a termék funkciójának függvényében különböző kémiai kötőanyagokat és adalékokat is tartalmaznak – mutat rá az Aarhus Egyetem közleménye nyomán a Science Daily.

Eközben az eredményes újrahasznosításhoz a szelektálásnak rendkívül hatékonynak kell lennie – a leválogatott anyagnak a polimer típusát tekintve 96 százalékos tisztaságúnak kell lennie ahhoz, hogy hagyományos üzemekben feldolgozható legyen.

Az egyetem által kifejlesztett, gépi tanulást alkalmazó kamerás eljárás 12-féle műanyagtípust, ezzel a háztartási hulladékok túlnyomó többségét képes a futószalagon azonosítani.

Az infravörös tartományban működő hiperspektrális kamera az azonos kémiai építőkövekből, de némiképp eltérő szerkezettel felépülő anyagok között is különbséget képes tenni.

A technológia tesztfázisa sikeres volt, így 2022 tavaszán már a kidolgozásában részt vevő üzleti partnerek üzemeiben is kipróbálásra kerülhet az eddigieknél jóval tisztább válogatást és hatékonyabb újrahasznosítást lehetővé tévő rendszer.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam