2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A trópusok talaját is jelentősen sújtja a mikroműanyag-szennyezés

Az élelmiszer-biztonság zálogát jelentő területek sem mentesek az 5 milliméternél kisebb darabokra aprózódott műanyagoktól – erre figyelmeztetnek a Kínai Tudományos Akadémia Hszisuangbanna trópusi botanikus kertjének (XTBG) kutatói. 

A Chemosphere című tudományos folyóiratban publikált tanulmány elkészítéséhez a kutatók természetes és mesterséges területek felső és mélyebb talajrétegeit vizsgálták meg – ismertette a Phys.org.

A vizsgálatba bevontak egy elsődleges és egy másodlagos erdőt, illetve két mesterséges ökoszisztémát – egy kaucsukfa- és egy banánültetvényt.

Eredményeik alapján a természetes és a művelés alatt álló területeken, illetve a talaj felső (0–10 cm) és mélyebb (10–20 cm) rétegeiben rendre jelen volt a mikroműanyag.

Megvizsgálták a szennyezést alkotó részecskék méretét és összetételét is. A mikroműanyagok többsége az 1 milliméteresnél kisebb mérettartományba tartozott, összetételüket tekintve a polietilén, a műselyem és a polipropilén dominált.

A föld művelése jelentősen fokozta a szennyezés mértékét: a banánültetvényeken 10-szer magasabb koncentrációban volt jelen a mikroműanyag, mint a kaucsukfával beültetett területeken, és 18-szor magasabb volt, mint a természetes erdőségekben.

A talaj felső rétege minden esetben szennyezettebbnek bizonyult, ami a kutatók szerint a szennyezés mértékének növekedésére utal – ezért a szennyezés megállítását lehetővé tevő szigorú szabályozás bevezetését sürgették.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam