2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szárítógépek a levegőben szálló mikroműanyagszálak fő forrásai

Hongkongi kutatók szerint egyetlen gép 120 millió műanyag mikroszálat bocsáthat a levegőbe évente. 

Kenneth Leung, a tengeri szennyezéssel foglalkozó State Key Laboratórium (State Key Laboratory of Marine Pollution – SKLMP) és a Hongkongi Egyetem kémia tanszékének igazgatója szerint eredményeik döntő jelentőségűek a mikroszál-kibocsátás kezelése szempontjából: „ha már ismerjük a forrást, egyszerű módszerekkel felléphetünk a szennyezés ellen” – írja a The Guardian nyomán az MTI.

Az Environmental Science & Technology Letters című tudományos lapban megjelent tanulmányhoz készült vizsgálataikban a kutatók poliészter és pamut ruhadarabokat szárítottak gépben 15-15 perces ciklusokban, és megmérték, mennyi mikroszál jutott át a szűrőn.

Becsléseik szerint szárítógépenként évente 90-120 millió mikroszál termelődik és kerül ki a levegőbe.

A természetes anyagok, így a pamut is bocsát ki mikroszálakat, ezeket azonban az állatok meg tudják emészteni, és viszonylag hamar lebomlanak a környezetben – fejtette ki – fejtette ki Leung. 

A mikroszálakat a műszálas textíliák a mosás és szárítás során keletkező súrlódás hatására bocsátják ki magukból – kis méretük miatt átjutnak a szárítógép szűrőjén, és kikerülnek a környezetbe Fotó: pixabay.com

A tudósok 3D-s nyomtatóval olyan egyszerű szűrőket terveztek, melyek megakadályozzák, hogy a szárítógépek szellőzőrendszerén keresztül a mikroműanyag szétszóródjon. Az azonban még nem tisztázott, mi történik a mikroműanyaggal a szűrők tisztításakor. 

Bár lehetséges ezeknek a szűrőknek a beszerelése, a szakértő szerint a mikroszálak egészen addig mindenütt jelen lesznek, amíg a ruhaipar el nem kezd használni sokkal környezetbarátabb anyagokat.

Az emberek és az állatok mindennap mikroszálakat lélegeznek be és nyelnek le. Egyre több kutatás foglalkozik azzal, milyen következményei vannak ezeknek a műanyagoknak a vadvilágra és az emberekre. Ismert, hogy az apró szálak bélgyulladást és egyéb bélrendszeri problémákat idézhetnek elő.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam