2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtisztítják a Tétényi-fennsíkot az építési és egyéb hulladékoktól

A Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. kertészeti és hulladékgazdálkodási szakemberei együtt tisztítják meg a Tétényi-fennsíkot az évtizedekkel ezelőtt otthagyott építési és azóta gyűlő egyéb hulladékoktól – tájékoztatta a közműtársaság az MTI-t.

A BKM-hez tartozó Főkert kertészeti, valamint FKF hulladékgazdálkodási divízió munkatársai a XXII. kerületi Tétényi-fennsík területét az évtizedekkel ezelőtt a környezeti és fenntarthatósági szempontok mellőzésével lebontott katonai épületek törmelékeitől szabadítják meg, és visszaadják az őshonos növényvilágnak – közölték.

A fennsíkról mintegy 2700 köbméter illegálisan lerakott építési törmeléket szállítottak az FKF pusztazámori hulladékkezelő központjába, az előírások szerinti laborvizsgálatok után.

Nehezítette a törmelék összegyűjtését, hogy sűrű, tájidegen növényzet nőtte be az évek során. Az is bonyolította a feladatot, hogy a munkát csak a téli időszakban, fagyott talaj esetén kezdhették meg. Emellett a teherautók csak a Főkert szakemberei által kijelölt útvonalon közlekedhettek, hogy megkíméljék a számos, védelem alatt álló növény- és állatfajnak otthont adó élőhelyeket – írták.

A Budatétényi víztorony a Tétényi-fennsíkon Fotó: Pear Blossom/Wikimedia Commons/cc by 3.0

A Kamaraerdei út közelében nagy mennyiségű elszórt szemét került elő, amelynek eltávolítása után újabb szeméthalmok jelentek meg

– tették hozzá. A sitt egy része még a területen van, az eltávolítása folytatódik a munkagépek által használt útvonalak rekultiválásával együtt.

A további szemetelés megelőzésére a Főkert munkatársai még az ünnepek előtt kitáblázták a területet. A lakosságot pedig az előírások szerint már korábban tájékoztatták. A BKM azt kérte a budapestiektől, hogy segítsenek a környezet megóvásában, és ne helyezzenek el hulladékot nem erre fenntartott területen, mert jogszabályba ütközik, rontja a városképet, elcsúfítja a természetes élőhelyeket, valamint komoly környezetvédelmi, egészségügyi problémát is jelenthet.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam