2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elefántok halálát okozza a műanyaghulladék Srí Lankán

Helyi állatvédők és állatorvosok hívták fel arra a figyelmet, hogy elefántok pusztulnak el Srí Lanka keleti részén a műanyaghulladék miatt: az elmúlt nyolc évben az Ampara kerületi Pallakkadu faluban, Colombótól 210 kilométerre keletre mintegy húsz elefánt halálát okozta, hogy szemetet evett.

Mivel természetes élőhelyeik egyre szűkülnek, sok állat közelíti meg a településeket élelem után kutatva, és az orvvadászok vagy a terményeik elpusztítása miatt dühös gazdálkodók is irtják őket.

A közleményben említett állatok tetemének boncolásakor kiderült, hogy

csupán emészthetetlen műanyag csomagolóanyagok, polietilén és víz volt a szervezetükben – az elefántok szokásos megemészthető táplálékainak nyomát sem találták.

Az éhes elefántok a kidobott szemétben, műanyaghulladékban keresnek táplálékot. A műanyagok azonban nemcsak amiatt veszélyesek, mert emészthetetlenek, hanem azért is, mert éles darabkáik megsértik az emésztőrendszerüket.

A kormány 2017-ben azt ígérte, hogy a vadállatok élőhelyének környékén található szeméttelepeket felszámolják, újrahasznosítják, és villanypásztorral is védik majd az állatokat a számukra veszélyes szeméttelepektől.

Az országban 54 hulladéklerakó található a vadon élő állatok számára fenntartott területeken, ahol mintegy 300 elefánt él. Az elefántok veszélyeztetett fajnak számítanak: a 19. században még 14 ezer példány élt belőlük Srí Lankán, de 2011-ben már csak 6000 volt belőlük a hivatalos adatok szerint.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam