2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Földközi-tenger védett területeit is elborító műanyag eredete

A műanyagszemét áramlását modellező kutatás tanúságai szerint a Földközi-tenger part menti védett területeit szennyező hulladék túlnyomó része távoli forrásokból, gyakran más országból érkezik, ezért a probléma kezelése nemzetközi összefogás nélkül elképzelhetetlen.

A Görög Tengerkutató Központ (HCMR) korábbi tanulmánya szerint 3760 tonna műanyaghulladék – bevásárlózacskó, vizespalack, polisztirol, mikroműanyag – lebeg a Földközi-tenger felszínén. A szennyezés alól a védettség alá vont területek sem menekülhetnek.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban publikált friss kutatás készítői a védett tengeri területeken (MPA) felhalmozódó kis és nagy méretű műanyagok forrásainak azonosítására modellezték azok mozgását, tekintetbe véve az áramlások, a szél hatásait, és a különböző tulajdonságú műanyagok jellemzőit.

A kutatásba bevont mediterrán országok többségében azonosítottak legalább egy olyan helyszínt, amelyen a szennyezés több mint fele a régió másik államából származott, az „idegen” szennyezés aránya számos terület esetében elérte az 55 százalékot.

Vizsgálatuk rámutatott, hogy a szennyezés súlyosabb a part menti vizek esetében: ezekben az egy négyzetméterre jutó mikroműanyag mennyisége eléri az öt kilogrammot, míg a parttól távolabbi területeken „csak” 1,5 kilogramm. A nagyobb műanyagok ugyanakkor messzebbre jutnak el.

A kutatásunk rámutatott, hogy a biológiai sokféleség megóvása szempontjából kitüntetett  területeken, amelyet óvunk a túlhalászat és a turizmus hatásaitól, is számolnunk kell ezzel a láthatatlan ellenséggel, ami veszélyt jelent az élővilágra  – fogalmazott a kutatás vezetője, dr. Yannis Hatzonikolakis. 

A szennyezés döntő többsége visszavezethető valamilyen szárazföldi forráshoz: folyókhoz, városokhoz, illetve gyakran a szennyvízhez – ezért a probléma kezelését is itt kell kezdeni. Mivel a Földközi-tengeren sok, egymástól eltérő kultúrájú és gazdasági fejlettségű nemzet osztozik, a közös munka kihívást jelenthet, de elkerülhetetlen – hangsúlyozta a szakértő.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam