2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?

A karácsonyfák hasznosításának előfeltétele, hogy az összes dísz eltávolításra kerüljön. A legjobb megoldás az anyagában történő hasznosítás, amely ebben az esetben a komposztálást jelenti. Ennél eggyel rosszabb, ha energetikailag hasznosítjuk őket – de még mindig sokkal kedvezőbb, mint hogyha a fák a hulladéklerakóba kerülnének – mondta el az Origónak dr. Aleksza László egyetemi docens, a MATE Környezettudományi Intézetének munkatársa.

A Profikomp Környezettechnika ZRt., ahol a MATE Környezettudományi Egyetem Külső Hulladékgazdálkodási Tanszéke is működik, rendelkezik a fenyőfák komposztálással történő hasznosítására alkalmas engedélyezett telephellyel, gépekkel, technológiákkal.

A fenyőfák hasznosításának első lépése a beérkező hulladék tisztaságának megállapítása, hiszen jó minőségű komposztot csak tiszta alapanyagból lehet előállítani – hangsúlyozza dr. Aleksza László.

Amennyiben  a fenyőfahulladék idegen anyagoktól mentes, megkezdődik az aprítás, amivel megnöveljük a biológiai bomlás felületét.

Aprítás után összekeverik egyéb hulladékokkal (konyhai és zöldhulladékokkal), beállítják a megfelelő nedvességtartalmat és az anyag egyéb tulajdonságait, hogy rövid idő alatt jó minőségű komposztot állíthassanak elő. 

Miután a komposztálás folyamata befejeződött, a sötét színű, biológiailag stabil, erdei talajra emlékeztető illatú komposztot lerostálják, és a megfelelő minőségbiztosítás után szántóföldeken, kertészetekben kerül felhasználásra. 

A szakember a fenyőfák esetében nem igazán javasolja a házi komposztálást: a fenyőfahulladékok „elsősorban magas gyantatartalmuk és a tűlevelek alacsony pH-ja miatt viszonylag nehezen komposztálhatók, de az ipari, professzionális telepeken, egyéb hulladékokkal keverve és szabályozott körülmények között ezekből a hulladékokból is jó minőségű komposztot tudunk előállítani”.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam