2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kis méretű csomagolások ma még sokszor kipotyognak a körforgásból

Amerikai nagyvállalatok és egyetemek léptek koalícióra a kis méretű műanyag csomagolások – tégelyek és kupakok – újrahasznosításának javítása érdekében.

A kicsi – legalább két méretüket tekintve két inchnél, vagyis mintegy öt centiméternél kisebb – csomagolások válogatására jelenleg a legtöbb hulladékkezelő rendszer nem alkalmas, ezért a főképp kozmetikumok és élelmiszerek csomagolásaibál származó hulladékból gyakran szemét lesz, a lerakóban végzi.

Az Ellen MacArthur Alapítvány (EMF) becslései szerint a csomagolások 10 százaléka a súlyukat tekintve kis méretűnek számít.

Ezeket a mostani szemétválogató rendszerek gyakran nem képesek megfelelően kezelni.

Azért, hogy a kupakok, tégelyek és a kis kiszerelések után maradó flakonok se váljanak szennyezés forrásává, és utat találjanak a körkörös gazdaságba, több gazdasági szereplő – köztük például a P&G, a Colgate-Palmoliveés a Burt’s Bees –, a fenntartható csomagolások kifejlesztésén dolgozó ágazati szövetségek, környezetvédelmi szervezetek, hulladékfeldolgozók és két amerikai egyetem létrehozott egy újrahasznosítási koalíciót.

Az együttműködés célja, hogy tanulmányban térképezzék fel a kis méretű hulladékok arányát és mennyiségét, valamint az újrahasznosításuk lehetőségeit, ezáltal pedig a hasznosítással előállítható gazdasági értékre is becslést adjanak. Emellett a kis méretű hulladékok kezelését lehetővé tévő másodlagos válogatási technológiák modellezésére és tesztelésére is sor kerül majd.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: beautypackaging.com
Vissza
Hírfolyam