2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mikroműanyagok akár éveket is tölthetnek a folyókban, mielőtt elérik az óceánt

A folyók folytonos áramlásából kiindulva a kutatók korábban azt feltételezték, hogy a műanyagszennyezés gyorsan áthalad rajtuk, és nem kerül kapcsolatba a folyóágy üledékrétegeivel. Egy friss kutatás alapján azonban a mikroműanyagok – különösen a forrásvidékeken – a folyók élővilágát is fenyegetik.

A Northwestern Egyetem és a Birminghami Egyetem kutatói a Science Advances folyóiratban publikált tanulmányukhoz elsőként modellezték a mikroműanyagok mozgását és felhalmozódását folyóvizekben.

A kutatásban a nehezen mérhető, de tömegesen jelen lévő, 100 mikrométeres vagy kisebb részecskékre összpontosítottak.

Eredményeik alapján a városokból származó mikroműanyagok jelentős része gyűlik össze a folyók forrásvidékein, és hosszú időbe telik, amíg a szennyeződés eljut az óceánokba.

Ezt a szerves részecskék mozgásában ismert módon jelentős szerepet játszó, a felszíni és felszín alatti víz határzónájában, az úgynevezett hiporheikus zónában végbemenő áramlási folyamatok okozzák. A folyó felszíni és alsóbb vízrétegeinek megcserélődése a folyóágyban csapdába ejtheti az egyébként lebegő mikroműanyagokat. 

A részecskék mozgását leíró modell szerint a mikroműanyagok a folyók felső szakaszain átlagosan egy kilométert tettek meg óránként, de kis vízhozamú időszakokban mozgásuk vánszorgássá vált: ilyen viszonyok mellett ugyanis egy kilométer megtétele akár hét évet is igénybe vehet, ezáltal pedig megnő az esélye annak, hogy az állatok elfogyasztják őket.

A forrásvidéktől távolabb a mozgásuk felgyorsult, a szélesebb patakokban töltötték a legkevesebb időt.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam