2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyezéssel már nemcsak feszegetjük, de át is léptük a bolygónk határait

Egy nemzetközi kutatócsoport elsőként vizsgálta meg a szintetikus anyagok növekvő termelésének hatását a Föld rendszereinek egyensúlya szempontjából: eredményeik alapján az emberiség a szennyezés dimenziójában is átlépte a bolygó biztonságos korlátait.

A bolygó korlátainak koncepcióját 2009-ben dolgozta ki egy nemzetközi kutatócsoport. Kilenc olyan dimenziót azonosítottak – mint például az üvegházgázok koncentrációja, az ózonréteg vastagsága vagy éppen a biológiai sokféleség –, amelyek optimális szintje hozzájárult annak a kivételesen stabil állapotnak a fenntartásához, amely bolygónkat az elmúlt 10 ezer évben, a civilizációk kialakulása óta jellemezte. 

A kutatók számszerűsítették a bolygó stabilitását biztosító korlátokat, és 2015-ben arra a következtetésre jutottak, hogy négyet már átlépett az emberiség. A szennyezés egyike volt annak a két dimenziónak, amelynek a vizsgálatával a tudomány ez idáig adós maradt.

A Science and Technology című szaklapban megjelent tanulmányt jegyző 14 kutató most arra a következtetésre jutott, hogy a környezetbe kerülő szennyező anyagok mennyisége és a kibocsátásuk növekedésének üteme átlépte az emberiség rendelkezésére álló biztonságos tartományt.

1950 óta 50-szeresére nőtt az előállított mesterséges vegyi anyagok mennyisége. 350 000-féle mesterséges vegyi anyag – műanyag, rovarirtó, gyógyszer, ipari alapanyag stb. – van forgalomban világszerte. Ezek új létezők (novel entities), amelyek jelentős mennyiségben jutnak ki a környezetbe, miközben a bolygó rendszereire gyakorolt hatásukat alig ismerjük – mutattak rá a kutatók.

Az az iram, amelyben ezek az anyagok megjelennek a környezetben, lehetetlenné teszi a kormányok számára, hogy a helyi vagy regionális kockázatokat felmérjék, nem hogy az esetleg felmerülő problémákat kezeljék – mutatott rá Villarubia Gómez.

Ráadásul azzal, hogy például a műanyagokat, amelyek könnyű súlyuk és tartósságuk révén számos környezeti probléma megoldásához is hozzájárulhat(ná)nak, nem kellő felelősséggel használjuk, a bolygó további korlátait is megsértjük. A gyártásuk fokozza az üvegházgázok kibocsátását, nem megfelelő kezelésük pedig szennyezi a természetes vizeket, és hozzájárul az invazív fajok és kórokozók terjedéséhez. Ez fokozottan húzza alá a körkörös gazdaság kialakításának szükségességét – hangsúlyozta Carney Almroth.

A bolygó korlátai Fotó: Stockholm Resilience Centre/Azote
Neked ajánljuk
Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam