2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő városai a saját szemetükből épülhetnek fel

Egy londoni székhelyű dizájnstúdió eldobott papírpoharakon tenyésztett micéliumból épített jó teherbírású oszlopot – elképzeléseik szerint a jövőben akár könnyűszerkezetes házat is fel lehet majd húzni az új, környezetbarát technológiával.

Egy kétméteres, fatörzsre emlékeztető oszlopot nyomtatott 3D-nyomtató segítségével micéliumból a londoni Blast Studio. Az építőelem nemcsak jó teherbíró képességű, de környezetkímélő eljárással is készült, sőt az alkotók arra is ügyeltek, hogy létrehozásával csökkentsék a város szemetét – írta meg a Dezeen.com cikke alapján a hvg.hu.

A tervezők az élő micéliumot (ez a gombák testét felépítő, föld alatti része) kávéspoharak pépesített és sterilizált hulladékán tenyésztették, majd az így keletkezett biomasszából egy 3D-nyomtató segítségével, rétegről rétegre haladva felhúzták az oszlopot.

A tervezők az első pár hétben, amíg a micélium teljesen fel nem vette az oszlop alakját, és ki nem fehéredett, egy üvegházhoz hasonlóan párás környezetben tartották az élő kreálmányt, majd 80 fokon kiszárították azt, hogy egy közepes sűrűségű farostlemez szilárdságával vetekedjen az építőelem.

Amíg a gombák növekedtek, az oszlopon ehető gombák is teremtek, a végül elkészült anyag pedig az alkotók szerint jól szigetel és tűzálló. A Blast Studio a közeli jövőben a technológiával egy pavilont szeretne felhúzni, majd pedig egy kisebb házat.

Forrás: Blast Studios/youtube.com
Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Kárai Dávid: Ki mint vet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam