2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagválság nem független a klímaváltozástól, és a kezeléséhez ugyanúgy nemzetközi egyezményekre lenne szükség

Az emberiség egyszerre három, egymás hatásait felerősítő, és egy közös okra visszavezethető válsággal néz szembe: a klímaváltozás, a szennyezés és a biológiai sokféleség visszaszorulása egyaránt veszélyezteti a bolygó élhetőségét, és mindhárom a természet erőforrásainak felelőtlen használatára vezethető vissza. Ugyanakkor a szennyezés megállításához szükséges egyezmények egyelőre fájóan hiányoznak – figyelmeztet egy környezetvédelmi szervezet.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja nemrégiben Békét kötni a természettel (Making Peace with Nature) című jelentésében leszögezte: a fenntarthatóság megteremtéséhez a környezeti kihívások, a klímaváltozás, a csökkenő biodiverzitás és a szennyezés együttes kezelésére van szükség.

Az Independent szerint hasonló következtetésre jut friss riportjában az Environment Investigation Agency (EIA) is. A szervezet hangsúlyozza: míg a klímaváltozás kihívásainak és az élővilág visszaszorulásának kezelésére az elmúlt évtizedekben nemzetközi egyezmények sora jött létre,

a klímaváltozással közel azonos fajsúlyú veszélyt jelentő, világszerte jelen lévő szennyezés esetében a szükséges motivációt megteremtő, és a részt vevő országok elszámoltatására alkalmas egyezmény nem létezik.

A riport hangsúlyozza: a bolygó élhetőségét fenyegető válságokat nem egymástól elkülönülő, a döntéshozók és a közvélemény figyelméért versengő ügyekként kéne kezelni, hiszen:

  • a természetbe szivárgó műanyagok, amelyek mennyisége csak az óceánokban 2040-re a háromszorosára nőhet, világszerte veszélyt jelentenek az élőhelyekre;
  • a műanyaggyártás és felhasználás jelentős szén-dioxid-kibocsátással jár (ennek ellenére a glasgow-i klímacsúcs záróegyezményében a probléma megemlítésre sem került);
  • a műanyagok energetikai újrahasznosítása (elégetése) egészségkárosító gázok kibocsátásával járhat;
  • a természetbe kerülő műanyagok pedig közvetlenül veszélyeztetnek 914 fajt (elfogyasztják, illetve beleakadhatnak), köztük az oxigén előállításában jelentős szerepet betöltő planktonokat, ráadásul a kórokozók globális mozgását elősegítve hozzájárulnak a antibiotikumrezisztens baktériumok kialakulásához.

Ezért a riport szerint egy olyan nemzetközi egyezmény megalkotására lenne szükség, amely a műanyag életciklusának minden pontján megteremti az esélyt a szükséges beavatkozásra, a termékek tervezésétől a gyártáson át a hulladékkezelésig.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: independent.co.uk
Vissza
Hírfolyam