2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Grönlandon és az Antarktiszon is jelen van a nanoműanyag

Az 1960-as évekből származó, a mikrométernél kisebb műanyagrészecskék jelenlétét igazolta egy nemzetközi kutatócsoport Grönlandról, illetve az Antarktiszról származó jégmintákban.

A Föld távoli, eldugott pontjain is magasabb lehet a nanoműanyagok koncentrációja, mint azt korábban feltételezték, ráadásul a probléma régebb óta van velünk, mint korábban gondoltuk: „csak azért most szembesülünk vele, mert most sikerült kifejlesztenünk a mérésére alkalmas módszert” – hangsúlyozta a kutatás vezető szerzője, Dušan Materić. 

Az új eljárás segítségével a kutatók többméteres mélységből vett jégmintákat vizsgáltak meg a Föld mindkét sarkvidékéről. Az eredmény: a Grönlandról és az Antarktiszról származó mintákban is jelen voltak a nanoműanyagok: az előbbiben kisebb (13,2 nanogramm per milliliter), az utóbbi esetében nagyobb (52,3 ng/mL) koncentrációban.

A kimutatott részecskék több mint fele a csomagolásokban gyakran alkalmazott polietilén volt, de a grönlandi jégben az abroncsok kopásából származó nanoműanyag is nagy arányban volt jelen.

Bár a tudósok eddig is tisztában voltak azzal, hogy az apró műanyagrészecskék képesek a széllel és a víz áramlataival mozogni, a mintákban talált mennyiség így is meglepte őket. Kiemelték: a jövőben a kutatásoknak az eddigieknél sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a szennyezés mértékének és lehetséges ártalmainak feltárására.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam