2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiltólistával hoznák lendületbe az amerikai körkörös gazdaságot

A vállalatokat, állami és környezetvédelmi szervezeteket összefogó US Plastics Pact kezdeményezés szerint a problémásnak tartott termékek és alapanyagok 2025-től történő kivezetése lehetővé tenné a körkörösség elveit szem előtt tartó csomagolási megoldások fejlődését, és javítaná a gyártók számára rendelkezésre álló, újrahasznosított alapanyagok minőségét. A műanyagipar ugyanakkor fenntartásokkal fogadta a 11 tételes listát.

Dr. Anja Malawi Brandon, a szervezet szakértője a bejelentés kapcsán hangsúlyozta: „az újrahasznosítás csak akkor fog megfelelően működni, ha megakadályozzuk a hulladékfolyamot szennyező és feldolgozhatatlan anyagok rendszerbe kerülését.”  Az Ocean Conservany nevű szervezetben is tevékeny Brandon a Sustainable Brands szerint hangsúlyozta: óceánjaink partját jelenleg világszerte újra nem hasznosítható szemét lepi el, aminek csak így vethetünk gátat.

A több mint 100 szervezetet tömörítő US Plastic Pact listájára olyan termékek és anyagok kerültek fel, amelyek nem újrafelhasználhatók, újrahasznosíthatók vagy komposztálhatók; a környezetre vagy az emberi egészségre nézve súlyos kockázatot jelentenek; használatuk elkerülhető, illetve rendelkezésre állnak többször használatos helyettesítőik; valamint nagy valószínűséggel jutnak szemetelés útján a természetes környezetbe.

Az unió területén egyébként már betiltott szívószálak, műanyag evőeszközök és keverőpálcák mellett a listán szerepelnek például a perfluor-alkil vegyi anyagok (PFAS), bizonyos műanyagszínezékek, az oxidatív úton lebomló műanyagok adalékai, a PVC, a polisztirol és a feldolgozást akadályozó termékcímkék is. 

A problémás és szükségtelen anyagok listája ugyanakkor a műanyagipar képviselői szerint a szükséges párbeszéd nélkül született meg, és megvalósulása nemhogy nem segítené elő a körkörös gazdaság kialakítását, de az élelmiszer-hulladék mennyiségének növekedését és a műanyagoknál nagyobb szénlábnyommal rendelkező csomagolási alternatívák megjelenését idézné elő.

A tiltás szorgalmazása helyett szerintük az innovatív újrahasznosítási eljárások kidolgozására kellene helyezni a hangsúlyt.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Egy finom ebédet könnyű megemészteni, a nyomában maradó környezeti terhelést már nehezebb Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: sustainablebrands.com
Vissza
Hírfolyam