2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában

A két nagy cég – a Recyclus Group és a Slicker Recycling – együttműködésében megvalósuló fejlesztés célja, hogy 2022-től minden évben 16 ezer tonna – javarészt valószínűleg gépjárművekből származó – savas ólomakkumulátort és további ötezer tonna lítiumion-akkumulátort tudjanak feldolgozni.

Robin Brundle, a Recyclus Group tulajdonában lévő Technology Minerals ügyvezető elnöke hangsúlyozta: ez csak a kezdet, hiszen azt szeretnék, ha a következő tíz év során, az európai piacok felé is terjeszkedve, 60 és 20 ezer tonnára nőne a kapacitás – írta meg  a The Engineer nyomán a New Technology.

Ipari mennyiségben várhatóan már januárban elkezdődik a munka, egyelőre a savas ólomakkumulátorokkal, majd februárban beindul az okoskészülékekből származó lítiumion-elemek feldolgozása is. Utóbbi kapcsán érdekesség, hogy a folyamat teljesen titkos. De Brundle szerint

az ötféle módon készülő Li-ion akkumulátorok mindegyikével, illetve bármelyek vegyes megoldásával elboldogulnak – pirolízis vagy sóoldatozás nélkül.

A Technology Minerals célja a nyersanyagok fenntartható kinyerése minden lehetséges lítiumionakkumulátor-fajtából, hogy azokat új eszközök gyártására lehessen felhasználni.

A teljes körforgás hosszú távú megvalósítása érdekében folyamatos terjeszkedésre készülnek: hat éven keresztül minden évben legalább egy további üzemet akarnak telepíteni. 

A programban részt vevő cégek arra számítanak, hogy lehetőségek egész sorát tudják megnyitni azzal a képességükkel, hogy gyakorlatilag bármilyen Li-ion akkumulátort képesek különböző fémekre bontani.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: newtechnology.hu
Vissza
Hírfolyam