2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az azbeszt, a korom és az anyagmegmunkálás során keletkező, ártalmas porok segíthetnek megérteni, mekkora veszélyt rejthetnek a mikroműanyagok

A levegőben úszó, ezért a légzőrendszerünkbe is bejutó mikro- és nanoműanyagok potenciális hatásainak feltérképezése érdekében német kutatók összegyűjtötték, milyen fizikai és kémiai tulajdonságok jellemzik a patogén hatásukról már ismert részecskéket.

A mikroműanyagok mindenhol, így a légkörben is jelen vannak, így a mindennapokban folyamatosan belélegezzük őket. Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy ez hatással van-e az egészségünkre.

A Bayreuthi Egyetem kutatói tanulmányukban a már alaposan kutatott szennyezések – a kipufogókból származó korom, a kő, illetve fa csiszolásakor keletkező finom por vagy éppen az azbesztszálak – hatásmechanizmusát és részecskéik tulajdonságait vetették össze a mikroműanyagok jellemzőivel.

A részecskék mérete és formája mellett azok esetleges töltése, a tüdőben eltöltött idő hossza, de a felületén megtapadó baktériumok és biomolekulák jelenléte is befolyásolja, mekkora egészségügyi kockázatot hordoz egy adott anyag.

A hosszú szálak például, ahogy az azbeszt esete példázza, problémásabbak lehetnek a kompakt szemcséknél, mivel formájuknál fogva a test számára nagyobb kihívást jelent megszabadulni tőlük, ami tartós gyulladás kialakulásához, ezáltal pedig rákos elváltozásokhoz vezethet az érintett szövetekben.

A kutatók reményei szerint azzal, hogy a potenciális kockázatokat hordozó fizikai és kémiai tulajdonságokat azonosítják, felgyorsíthatják a rendkívül változatos összetételű és formájú mikroműanyagok lehetséges hatásainak felismerését és kutatását.

Neked ajánljuk
Rendhagyó plakátkampánnyal figyelmeztet a műanyagválság következményeire a Deutsche Umwelthilfe Papírcsomagolásba költözhet a ketchup Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam