2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne a vágyaid, a szabályok alapján szelektálj!

A szelektív hulladékgyűjtés a környezettudatos élet egyik legalapvetőbb eleme. Bár nem nehéz jól csinálni, néhány dologra azért oda kell figyelni, hogy a kommunális hulladék csökkentését és a másodlagos nyersanyagok kinyerését szolgáló folyamat zökkenőmentesen valósuljon meg.

A magyarok újrahasznosítási szokásai elég vegyes képet mutatnak. A budapesti adatok alapján a papírral nincs baj: a papíranyagáram nagy tisztaságú, nagyságrendileg 96 százalékos – ez azt jelenti, hogy a kék színű papírgyűjtőkbe szinte csak azt dobják bele az emberek, ami oda való. A sárga hulladékgyűjtők esetében azonban messze nem ilyen jó a helyzet – mondta el a Házipatikának Kanozsai Gábor, a Budapesti Közművek hulladékos divíziójának főosztályvezetője.

A kevert csomagolási hulladéknak szánt kukákba a többi között különböző fóliákat, PET-palackokat, sörös alumíniumdobozokat, vastartalmú konzervdobozokat, illetve italos kartondobozokat, azaz Tetrapak-csomagolást lehet tenni. Sokan azonban nincsenek tisztában a pontos szabályokkal, ezért dobnak bele a sárga színű gyűjtőkbe „műanyag” címszó alatt például kerti bútort, virágkaspót vagy porszívócsövet. Ez pedig a számokon is meglátszik:

a kevert csomagolási hulladék esetében a haszonanyag-tartalom (az értéket képviselő hulladék) 40, az idegenanyag-tartalom (a nem oda való anyag) pedig 60 százalék.

A nem megfelelő tárolóban gyűjtött hulladék egyébként amellett, hogy pluszköltséget jelenthet a szolgáltatónak, nagymértékben lecsökkenti a rendelkezésre álló gyűjtési kapacitást, feleslegesen növeli a szállítás környezeti lábnyomát – megnehezíti a gyűjtési-feldolgozási lánc költséghatékony működtetését.

A gyűjtési kapacitást nem csak azzal tudjuk pazarolni, hogy nem figyelünk arra, mi hova való. Hiába tesszük bele a kartondobozt a papírgyűjtőbe, ha előtte nem próbáljuk meg úgy összehajtani, összevágni, hogy ne foglalja el a hely nagy részét. A PET-palackokat, italos kartondobozokat is mindig tapossuk laposra, mielőtt kidobjuk. Ha a flakonok, dobozok levegővel vannak tele, az akadályozza a megfelelő tömörítést, és megint csak rontja a szállítás hatékonyságát.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: hazipatika.com
Vissza
Hírfolyam