2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Svájci szaktudás teheti jövedelmezőbbé és fenntarthatóbbá az elektromos hulladék újrahasznosítását Indiában

Az elektronikai hulladék feldolgozása jelenleg túlnyomórészt feketén történik, ami megnehezíti a megfelelő szabályozás kialakítását. Bár a szektor rengeteg embernek biztosít megélhetést, mostani formájában az emberek egészségére és a környezetre nézve is veszélyt jelent. Erre a helyzetre hozna megoldást egy svájci és indiai kutatók együttműködésében kidolgozott üzleti modell.

Az Ecowork-projekt egy környezeti szempontból felelős, szolidaritásalapú üzleti modell létrehozására törekszik, amely a biztonságos munkakörülmények biztosítása mellett lehetőséget teremt az elektronikai hulladék feldolgozásával foglalkozó mikrovállalkozások közti együttműködésre is.

A svájci finanszírozásban, az Empa (Svájci szövetségi Anyagtudományi és -technológiai laboratórium) szakértelmével kivitelezett program első üteme Delhiben valósul meg.

Az Ecowork inkubátorház jelleggel működő központja a kisvállalkozókat bekapcsolja a formális ellátási láncba, illetve korszerű technológiák alkalmazását lehetővé tevő, biztonságos munkaterület bérlésére nyújt lehetőséget.

Emellett a projektben a gazdaság működésével kapcsolatos tudással és a szükséges tőkével nem rendelkező szereplők autonómiájuk megőrzése mellett kapnak lehetőséget a szükséges gazdasági és technológiai ismeretek elsajátítására, vállalkozásuk fejlesztésére.

Az Ecowork keretében kidolgozott applikáció lehetővé teszi, hogy a vállalkozók hálózatként összefogva, nagyobb tételben kínálják eladásra a feldolgozott hulladékból kinyert nyersanyagokat, így jobb alkupozícióba kerülhetnek a piacon, és több bevételre tehetnek szert.

A projektet kidolgozó kutatók bíznak benne, hogy a modell sikerrel vizsgázik, és India-szerte, illetve a világ más tájain is segíti elindítani az elektronikai hulladék feldolgozásához kapcsolódó társadalmi és környezeti ártalmak felszámolását.

Fotó: Victorgrigas/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam