2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Buborékok szabnak gátat a folyókból az óceánba tartó hulladékárnak

Becslések szerint a világ folyói minden évben 0,8- 2,7 millió tonna műanyagot szállítanak az óceánokba. Mivel ott a szemét összegyűjtése sokkal nagyobb kihívást jelent, találmányok sora igyekszik még a torkolat előtt gátat szabni a hulladékárnak. Egy Amszterdamban tesztelés alatt álló eljárás levegőbuborékokat használ ehhez.

A nagy buborékgát az, aminek hangzik: egy buborékból kialakított függőleges védőfal, ami a hajózás és a halak zavarása nélkül képes irányítani és egy helyre gyűjteni a műanyagszemetet.

A technológiát egy holland vállalat dolgozta ki, és Amszterdamban már zajlanak a tesztjei, ezt követően pedig elsőként

egy európai, a tengeri szemétszennyezés fenntartható eltávolítására irányuló projekt (Maelstrom) keretében, Portugáliában kerülhet bevetésre.

A teszt alapján a buborékgát a szennyezés 86 százalékát sikerrel térítette el a part felé, ahol azt össze lehetett gyűjteni. A buborékokat egy lyukakkal ellátott csövön átvezetett levegő hozza létre. Az ötlet nem teljesen új: a buborékgátakat már sikerrel alkalmazzák az olajfoltok kezelése során.

Forrás: The Great Bubble Barrier/youtube.com
Neked ajánljuk
Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam