2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagyvárosok zöldövezeteiben egyre komolyabb gondot okoz az illegális szemetelés

A járvány kitörése óta a probléma jelentősen megnőtt. Kertész Balázs okleveles környezetmérnök, a JÖN Alapítvány alapítója szerint döbbenetes dolgok kerülnek elő a kidobott hulladékokból, amelyek sokszor nemcsak környezetkárosítást okoznak, de közegészségügyi veszélyt is jelentenek.

„Naponta átlagosan 5-10 szemétlerakásról érkezik jelentés országszerte, ráadásul ez a járvány ideje alatt jelentősen, 20-30 százalékkal megemelkedett. Olyan, mintha az emberek az egészségük védelme közben egyszerűen teljesen hátat fordítottak volna a környezetvédelemnek” – idézi a Házipatika Kertész Balázst, az illegális hulladéklerakatok felszámolására létrehozott Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványt (JÖN Alapítvány) és a hulladekvadasz.hu oldal alapítóját.

Persze a házhozszállítások miatti csomagolások miatt sem csökkent a kitett hulladékok mennyisége, de az egyszer használatos maszkok, illetve a nagy tételben felvásárolt, majd kidobált termékek is rengeteg új problémát szültek.

Az illegálisan lerakott szemét jelentős része kommunális hulladék, illetve építkezésen összegyűlő, bontási törmelék, nem ezek jelentik azonban a legnagyobb gondot.

A Hulladékvadász oldalán egy térkép is mutatja, hol találták a legtöbb illegálisan lerakott hulladékot. Nem meglepő módon a legnagyobb városok és környezetük a legszemetesebb, a környezetmérnök szerint Budapesten az M0-s vonala mentén szinte lehetetlen kitakarítani, ahogy felszámolnak egy hulladéklerakatot, három is kinő a helyén.

Az alapítvány hulladékgyűjtő akcióinak rendszeres résztvevője, Urbán Adrienn aktivista szerint főként a járvány első két hullámában bukkantak rengeteg fertőző és veszélyes hulladékra a zöldövezetekben. A nagy tételben eldobált maszkok mellett gyógyszermaradványok, fecskendők, kesztyűk, intim textilek is jóval nagyobb arányban kerültek elő az illegális szemétlerakatokból.

A jelenleg hatályban lévő hulladéktörvény szerint akinek a területén van a szeméthalom, az felelős annak az elszállításáért. Nagyon sok terület viszont teljesen őrizetlenül áll országszerte, az ott elhelyezett szemét pedig sokáig senkinek sem szúr szemet, és nehéz is kideríteni, ki hagyta ott a hulladékot. Sokan bele sem gondolnak, hogy néhány szabadban hagyott dolognak milyen kockázatai lehetnek, illetve milyen költségei, hogyha az okozott kárt teljesen meg kellene téríteni.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hazipatika.com
Vissza
Hírfolyam