2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Automata hulladékválogató üzem épült Szegeden

Az üzemben előaprítást követően dobrostával, légszeparátorral, mágneses, ballisztikai és optikai válogatóval különítik el a szerves anyagot, papírt és a különböző műanyagokat – mondta el Makrai László, az üzemet működtető Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezetője.

Botka László polgármester a helyszínen azt mondta, nettó 7,5 milliárd forintból, uniós támogatással regionális hulladékgazdálkodás-fejlesztési projekt zajlik Szegeden és a térség 28 településén.

A fejlesztés legjelentősebb eleme az 5300 négyzetméter alapterületű automata hulladékválogató üzem építése volt, mintegy 6 milliárd forintból.

Az üzemben a térség 245 ezer lakójának évente keletkező, 70 ezer tonna vegyes hulladékát dolgozzák föl, ennek köszönhetően egyharmadával csökken a lerakóba kerülő hulladék mennyisége

– közölte a politikus. A polgármester emlékeztetett rá, Szegeden egy szintén uniós támogatással megvalósuló projektnek köszönhetően, 2007-ben indult el a szelektív hulladékgyűjtés.

Jelenleg a városban keletkező szemét 13 százalékát hasznosítják újra, és a most megvalósult fejlesztésnek köszönhetően ez az arány csaknem 50 százalékra nő.

Az új üzemben az anyagában újrahasznosítható hulladékat bálázzák, a szerves anyagtól megtisztított, nem újrahasznosítható csomagolóanyagokból pedig másodlagos tüzelőanyagot állítanak elő – mondta el Makrai László.

A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése folytatódik: tavasszal Szeged és a térség mintegy 27 ezer háztartása kap a komposztálható zöldhulladék gyűjtésére szolgáló kukákat – tudatta Botka László.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam