2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzetközi összefogás szükséges a műanyagválság megoldásához

A BBC értesülései szerint a nemzetközi kutatási eredmények és figyelmeztető jelentések hatására az ENSZ március elején Nairobiban kezdődő környezetvédelmi csúcstalálkozóján több mint 100 tagország támogatásával sor kerülhet a műanyagszennyezésről szóló nemzetközi egyezmény aláírására.

Az Environment Investigation Agency (EIA) nemrégiben közzétett jelentésében rámutatott: míg a klímaváltozás kihívásainak és az élővilág visszaszorulásának kezelésére az elmúlt évtizedekben nemzetközi egyezmények sora jött létre, a klímaváltozással közel azonos fajsúlyú veszélyt jelentő, műanyagszennyezés esetében a szükséges motivációt megteremtő, és a részt vevő országok elszámoltatására alkalmas egyezmény nem létezik.

A BBC értesülései szerint az Egyesült Államok jelenlegi elnökét, Joe Bident is sikerült megnyerni az ügynek, ugyanakkor az még nem világos, hogy elnyeri-e az amerikai kongresszus jóváhagyását.

Az viszont már tudható, hogy Japán megpróbálja majd tágítani a kőolajipar mozgásterét.

A legtöbb új gyártású „szűz” műanyagot előállító Kína és az Arab-öböl menti kőolaj-exportáló országok álláspontja még nem ismert.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam