2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műholdak segíthetnek megtalálni az eldugott tengerpartokat szennyező hulladékot

Az új eljárást kidolgozó, távérzékeléssel foglalkozó kutatók a műanyagok felszínéről visszaverődő, egyedi infravörös jelek segítségével azokat a homokdűnék között és sziklarepedésekben megbúvó, kis méretű szemeteket is képesek azonosítani, amelyek a műholdképeken nem kivehetők.

Az új eljárás lehetővé teszi, hogy a műholdképekről olyan szennyezés is  azonosíthatóvá váljon, amelynek a mérete az egy pixelt sem éri el. A projektben részt vevő kutatók reményei szerint ez elő fogja segíteni, hogy a problémás partok megtisztítása hatékonyabban és gyorsabban megtörténhessen.

A távoli partszakaszok esetében jelenleg az elhaladó hajók legénysége értesíti a hatóságokat a problémáról – mondta el Jenna Guffogg kutató. Hozzátette:

A munkánk segíthet a tengerek megtisztításával foglalkozó szervezeteknek azonosítani azokat a területeket, ahova az erőfeszítéseiket összpontosítaniuk érdemes.

A kutatócsoport az ausztráliai Kókusz-szigetek partjainál fellelt, különböző típusú műanyagokról visszaverődő infravörös fény vizsgálatával tökéletesítette a technológiát. 

Szűz műanyaggal is végeztek méréseket, és megállapították, hogy az észlelést nem  befolyásolja jelentősen a műanyagok felszínének kopása, öregedése, így a hosszú ideje a természet viszontagságainak kitett, megváltozott színű, méretű és állapotú szemetet is képes felismerni.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Segítőközpont a menekültekért
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam